2022. Október 01. szombat
Egyszerű vizeletvizsgálattal, a prosztatarák sejtjei által termelt egyik anyag mennyisége alapján megállapítható lehet a tumor agresszivitása – közölték amerikai kutatók a brit Nature tudományos magazin szerdai számában.

A prosztatarákkal diagnosztizált férfiakra jelenleg bizonytalanság vár, nincs megfelelő módszer annak megállapítására, hogy tumoruk lassan növekvő vagy agresszív, gyorsan áttétet képző. Ez gyakran vezet a jótékonyabb típusú daganatok „túlkezeléséhez”, olyan erőteljes terápiák felesleges alkalmazásához, mint a műtét vagy a sugárkezelés.

prosztatarák, tumor, agresszivitása, szarkozin

Arul Chinnaiyan, a Michigani Egyetem kutatója és munkatársai megállapították, hogy a szarkozin elnevezésű aminosav mennyisége a vizeletben jól jelzi a tumor agresszivitását. A vegyületet a prosztatarák sejtjei termelik, így kerül a vizeletbe. A szarkozin koncentrációja a vizsgált páciensek közül az áttétes prosztatarákosok 80 százalékánál, míg a kezdeti stádiumban lévők 40 százalékánál volt magas. A rákmentes férfiak vizeletében nem találták meg a vegyületet.

A jelzőanyagot úgy sikerült azonosítaniuk a michigani kutatóknak, hogy megvizsgálták azokat az egyedi kémiai „ujjlenyomatokat”, amelyeket a sejtekben zajló folyamatok hagynak maguk után. A szarkozin szerepét laboratóriumi sejttenyészetben is vizsgálták. Úgy találták, hogy befolyásolja a prosztatarákos sejtek szaporodását és növeli annak esélyét, hogy a környező, egészséges sejtekbe átlépjen a rák.

A szarkozin mérésére alapozva a későbbiekben egyszerű diagnosztikus vizelettesztet dolgozhatnak ki, ez azonban még évekbe telik – figyelmeztetnek a kutatók. Jelenleg az úgynevezett prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét mérik a vérben, ez azonban nem ad pontos előrejelzést a tumor agresszivitására.


Forrás: MTI
2009. 02. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés