2024. Július 24. szerda
A rendszeres, napi szintű paradicsomfogyasztás felére csökkenti a bőrrákos daganatok növekedési ütemét – derül ki egérkísérletekből.

Az Ohio State University munkatársai 35 héten át 10 százalékos paradicsomport adtak az egereknek, majd ultraibolya sugárzást kaptak – így próbáltak náluk bőrrákot kialakítani. A paradicsomport kapott egerek körében a rákos daganat gyakorisága 50 százalékkal alacsonyabb volt, mint a paradicsomot nem kapó egerek esetében.

 A szakemberek szerint a jelenség oka abban rejlik, hogy a paradicsom színét a karotinoidok adják, amelyek védenek az UV-sugárzás által okozott károsodással szemben. Mint kiderül, nincs azonban különbség aközött, ahogyan a hím és nőstény egerek reagálnak a paradicsomban gazdag étrendre. Ez a megfigyelés azért lehet fontos, mert eddig a szakemberek úgy vélték, a férfiak (pontosabban a hím egerek állatkísérletben) erősebben reagálnak az UV-sugárzásra, gyorsabban alakul ki náluk daganat, ami agresszívabb típusba is sorolható. „Mindez azt mutatja, hogy nem kell a nemek közötti különbségeket figyelembe vennünk, ha prevenciós stratégiákról van szó” – fogalmaz a kutatást vezető Jessica Cooperstone, a Department of Food Science and Technology munkatársa. A szakember szerint az ételek ugyan nem gyógyszerek, ettől függetlenül azonban a tudatos táplálkozás fontos szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében, illetve a tünetek mérséklésében.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés