2021. Június 13. vasárnap
A tartós túlterhelés, a nehéz és egyoldalú munka, az ízület előzetes sérülése, túlzott igénybevétele, de még inkább a túlsúly és az elhízás a porcszövet leépüléséhez vezet. Az életkor előrehaladtával ennek a folyamatnak a kockázata növekszik. A glukozamin fontos vegyület a porckopás okozta ízületi bántalmak elkerüléséhez.

porckopásporckopás

Az életkor előrehaladtával a szervezet nem termel többé elég kollagént a porc épségben tartásához, aminek a következménye a csontvégeket borító porcok elvékonyodása, töredezése. Ezt követően a porcok mozgás közbeni súrlódása, egymáshoz dörzsölődése gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet. Leggyakoribb a teherviselő ízületek megbetegedése, mint a csípő és térdízület, de a váll, könyök, kéz és láb kisebb ízületei is lehetnek érintettek.

A porckopás tünetei

Fokozatosan kialakuló fájdalom lehet az első tünet. Az ízületi fájdalom gyakran a test más régiójába is kisugárzik. A fájdalom később terhelésre fokozódik, pl. lépcsőjárás során, ülésből történő felálláskor vagy a mozgás kezdetekor, de rövidebb-hosszabb idő múlva „bejáratás” után megszűnik. Később jelentkező tünet – amely a betegnek még elviselhetetlenebb – a nyugalmi, éjszakai fájdalom. Amikor az artrózisos folyamat előrehalad, megjelennek a mozgáskorlátozottság, az ízületi funkciók beszűkülésének jelei. Ilyenkor már a mindennapi feladatok elvégzése is nehézséget jelenthet a betegeknek. A fájdalom melletT, az inaktivitásból adódóan, az izmok sorvadása is megkezdődhet.

Porcvédő terápia glukozaminnal

Az artrózis terápiájában a megelőzésnek van a legnagyobb jelentősége, valamint annak, hogy korai szakaszban ismerjék fel a betegséget. A glukozamin a szervezetben is megtalálható természetes aminocukor, amely biztosítja a proteo- és glukozaminoglikanok (az ízületi porc és az ízületek között elhelyezkedő folyadék alapvető alapanyagainak) bioszintézisét. Ezek alkotják azt a biológiai „ragasztóanyagot” vagy „cementet”, amellyel a sejtek egymáshoz kötődnek. A glukozamin segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porc regenerálódását. Glukozaminpótlás során az ízületi porc pusztulása lassul, és ezzel egyidejűleg megkezdődik a pusztuló szövetek regenerálódása is.

A glukozamint természetes módon, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő, és jelenlegi ismereteink szerint nincsenek mellékhatásai. A klinikai vizsgálatok során a glukozamin-szulfát hatásosnak bizonyult az ízületi mozgékonyság és a mozgástér megnövelésében a porckopásos megbetegedésben szenvedő betegeknél. Hatása a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerekhez hasonló, néha még erőteljesebb. A szájon át szedett glukozamin gyorsan eljut a szövetekbe, szervekbe, legfőképpen a porcokba és az ízületi szövetekbe, ahol jótékony hatását kifejti.


2013. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés