2024. Július 22. hétfő
A „napi öt” kampány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) projektje, amelynek lényege, hogy mindenki legalább napi 80 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, lehetőleg öt adagban. A brit kormány most fontolgatja, hogy a konzervek, a készételek és a pizza is „napi öt”-logót kap, mivel ezekben a termékekben is van zöldség és gyümölcs, ami a napi bevitel egy részét, ritkán pedig az egészét fedezi.

Jelenleg csak olyan termékek kaphatják meg a logót, amelyek 100 százalék gyümölcs vagy zöldség alapúak. Egyes vélemények szerint ezen a gyakorlaton nem szabad változtatni, míg mások szerint valamennyi gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó élelmiszernek mutatnia kell, hogy a napi ideális bevitelből pontosan mennyit is fedez.

Dr. Alison Tedstone dietetikus szerint jelenleg legfeljebb háromból egy felnőtt és tízből egy gyerek táplálkozik úgy, hogy az ajánlott mennyiséget a szervezetébe juttatja, ezért érdemes volna más jogszabályokat is módosítani annak érdekében, hogy még több fagyasztott termék és konzerv tartalmazzon zöldséget és gyümölcsöt. „Hasznos, ha a fogyasztó tudja, hogy a megvásárolt táplálékkal hozzájárul-e a napi ajánlott zöldség- és gyümölcsbevitelhez, s ha igen, milyen mértékben. Ugyanakkor más részleteket – a cukor-, a telített zsír-, és a sótartalmat – is pontosabban kell meghatároznunk, ha már a jogszabályokhoz nyúlunk” - tette hozzá a szakember.


Forrás: Medipress
2014. 12. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés