2022. Január 24. hétfő
Ötször nagyobb eséllyel kap szélütést, az aki pitvarfibrillációval küzd. Sokan viszont nem is tudják, hogy ilyen szívritmuszavaruk van, ezért több orvosi társaság közös felvilágosító kampányt indított, melyről szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Stroke Társaság, valamint a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság Ne adjon esélyt a stroke-nak! című akciójának célja, hogy mindenki figyelmét felhívják, amennyiben a pitvarfibrilláció tüneteit észlelik magukon, rögtön forduljanak kezelőorvosukhoz.

pitvarfibrilláció, szélütés

Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke kifejtette: a pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek kialakulása a kor előrehaladtával  egyre nagyobb. Tünetei: szabálytalan szívverés, légszomj, szívdobogásérzés. 

Kiemelte: ez a betegség súlyos tüneteket, köztük szívelégtelenséget okozhat, de nagyobb eséllyel alakulhat ki vérrög is. Sokszor viszont a betegek észre sem veszik, hogy kialakult náluk a pitvarfibrilláció. Ezért, aki azt tapasztalja, hogy szíve „össze-vissza kalimpál”, keresse fel háziorvosát.

A pitvarfibrilláció bárkinél kialakulhat, de több betegség, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, szívelégtelenség, valamint a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás is növeli kockázatát. A betegség jól kezelhető, évtizedeken át élhet vele az ember, de sokuknak egész életen át tartó gyógyszeres kezelésre van szükségük – mondta el a szakember.

Az adatok szerint jelenleg a szélütéses esetek 15 százalékát a pitvarfibrilláció okozza – mondta Berecki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke. Szélütéssel Magyarországon évente nagyjából 50 ezer embert szállítanak kórházba, és évente 15 ezren halnak meg miatta, aminek egyik oka, hogy Magyarországon a szélütéses betegeknek csupán két százaléka kapja meg időben a kezelést.

A stroke-on átesett betegeket három órán belül kórházba kellene szállítani, hogy azonnal megkaphassák a szükséges vértágító gyógyszereket. Sokan viszont a stroke tüneteit, például a beszédzavart, az arc félrehúzódását, vagy a végtaggyengülést nem veszik elég komolyan, és csak későn fordulnak orvoshoz. Márpedig a stroke-on átesett betegek 25 százaléka egy éven belül meghal, egyharmaduk pedig tartósan fogyatékos marad – mondta Berecki Dániel.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés