2024. Július 24. szerda
Nem csak fájdalomcsillapítás, komplex segítségnyújtás -  Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A palliatív ellátás célja az életminőség javítás és a fájdalomcsökkentés a súlyos, nagy fájdalmakkal járó esetekben, így például bizonyos onkológiai betegségeknél. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája a palliatív ellátás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.


Nem csak fájdalomcsillapítás, komplex segítségnyújtás

Azok az emberek, akik komoly fájdalommal élnek onkológiai betegként, úgy érezhetik, nem csak az érzéssel kell megbirkózniuk, de számos döntéshelyzettel is. Milyen kezelés segíthet a legjobban, milyen hatásokkal, mellékhatásokkal kell szembenézniük, melyik fájdalomcsillapító módszer hogyan működik, és hogyan illeszthetik bele mindezt a mindennapjaikba? A palliatív ellátás célja éppen az, hogy a gyakorlati segítségnyújtás mellett segítsen eligazodni ebben a nehéz élethelyzetben, és a fájdalom csillapításával jelentősen javítsa az életminőséget.

Palliatív

Az onkológiai palliatív ellátás nem azonos azzal az ellátással - az úgynevezett kuratív kezelésekkel -, amiben a páciens a betegsége kapcsán részesül. Ugyancsak fontos megkülönböztetni a palliatív gondozást a hospice ellátástól, amelyre akkor kerül sor, amikor a gyógyító eljárások már nem segítenek, illetve amikor a beteg tudhatóan az utolsó hónapjait éli.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A palliatív ellátás leggyakrabban párhuzamosan folyik a gyógyító kezelésekkel, kiegészítve, segítve egymás munkáját, bár az is előfordulhat, hogy fájdalomcsillapításra, életminőség javításra akkor is szükség van, ha a kuratív kezelések már nem folytathatók- ismerteti Pádi doktornő.

Az onkológiai páciensek fájdalomkezelése bármikor elkezdhető, amikor erre szükség van, de az American Society of Clinical Oncology ajánlása szerint minél előbb érdemes élni a lehetőséggel. Az ellátás ugyanis nem csak a fájdalmak könnyebb elviselhetőségét teszi lehetővé, de a mentális állapotot is javíthatja és kutatások szerint a túlélési esélyeket is növelheti.

Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?

Az onkológiai betegségeknél több ok is felmerülhet, amiért valakinek komoly segítséget jelenthet a palliatív ellátás. Ilyen például:

• ha a kezelések mellékhatásai rontják az életminőséget,

• ha evészavarok mutatkoznak a betegség miatt,

• ha a páciens állapota miatt gyakrabban kerül a sürgősségi osztályra,

• ha kiújulhat a tünetek.

A palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek ugyanis nem csak magának a fájdalomnak a csillapításával foglalkoznak, de olyan tünetek csökkentésével is, mint a kimerültség, a hányinger, hányás, az alvási problémák, a hasmenés, az étvágytalanság, a szorongás és a depresszió.

Pádi doktornő szerint a célok elérésében nagy szerepe van a holisztikus szemléletnek is, amely nem külön-külön tekint az egyes problémákra, hanem a test-lélek-szellem egységeként közelít a segítséget kérő személy felé. Sőt, nem csak az adott személy, de a hozzá közelálló családtagok, barátok számára is támaszt jelenthet, ha kirajzolódik egy fájdalomcsillapításra vonatkozó kezelési terv, ha iránymutatást kapnak abban, hogyan segíthetnek a mindennapi helyzetekben. Ebben a vonatkozásban pedig nem lehet eltekinteni a lelki, szellemi támogatás jelentőségétől sem.

Azoknak, akik betegségükből kifolyólag mindennapos fájdalommal élnek, gyakran nem csak fájdalomcsillapító terápiákkal lehet segíteni, de azzal is, ha biztatást, egyfajta vezetést adunk nekik – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

Az onkológiai betegeknek talán még fontosabb, hogy érezzék, nincsenek egyedül, hogy van egy terv, amit követni lehet, vannak szakemberek, akikben feltétlen megbízhatnak. Ez már egyfajta mentális-pszichés erőt is adhat, ami a javuló életminőséggel együtt bizonyosan elősegítheti a gyógyulást.


Forrás: FájdalomKözpont
2022. 01. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés