2024. Július 18. csütörtök
A botox még a lidokainnál is hatékonyabb az övsömör kiütéseinek gyógyulása után jelentkező idegfájdalom kezelésére – derül ki egy friss kutatásból.

Az úgynevezett posztherpetikus neuralgia szélsőséges erősségű idegfájdalommal jár, ami akár hónapokkal vagy évekkel a kiütések eltűnése után is jelentkezhet. Az övsömört a herpes zoster nevű vírus okozza, mely nyugvó állapotban található meg az idegekben a bárányhimlős fertőzés után. Az esetek többségében 2-4 hétig vannak jelen a kiütések és a fájdalmak, de nagyjából minden ötödik betegnél posztherpetikus neuralgia alakul ki. A heves fájdalmat általában égő, szúró érzésként jellemzik, néhány páciens pedig egyenesen áramütéshez hasonlítja. Olykor rendkívül intenzív és makacs viszketésben is megnyilvánulhat.

A posztherpetikus neuralgiában szenvedők nagy része egy éven belül felépül, ám előfordul, hogy nem történik meg a teljes gyógyulás, ennélfogva a tünetek akár néhány évig is elhúzódnak. Noha ilykor a betegek jelentős hányada jól reagál a gyógyszeres kezelésre, mely háromciklusú antidepresszánsokat, epilepszia elleni szereket vagy ópiátokat tartalmaz, 40-50 százalékuknál nem történik érdemi javulás.

Az egyesült államokbeli Mount Sinai Orvosi Központ ideggyógyászai megállapították, hogy a botulinum toxin roppant hatékony a probléma kezelésére. Feltételezésük szerint a vegyület akadályozza azon anyagok kiválasztódását, amelyek ingerlik a fájdalomátvivő idegeket. A kínai Guangdong Orvosi Iskola tanulmánya alapján a 60 beteg közül, akik botox, lidokain vagy sóoldatos injekciót kaptak, a botoxos csoport tagjainál néhány napon belül sokkal nagyobb mértékben csillapodott a fájdalom. „A hosszú távú hatást nagyon kevés mellékhatás kísérte. Az egyetlen lényeges mellékhatás az injekció okozta fájdalom volt” – magyarázták a kutatók. „Nagyon ígéretes eredményekről van szó” – kommentálta Dr. Nicholas Silver, a liverpooli Walton Központ neurológusa.


Forrás: Medipress
2014. 07. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés