2024. Április 17. szerda
Fenyegető szívinfarktus -  Csontritkulás -  Enyhítse a klimax tüneteit  -  Életmódváltás?
A petefészek tüszőhormonjának, az ösztrogén hiánya nemcsak közvetlenül a nemi szervekre hat, hanem testszerte változásokat okoz az érzékszervekben is, ezért a klimaktérium betegségeivel gyakran találkoznak más szakok orvosai is. Ettől az időszaktól kezdve a nők körében ugyanakkor fokozódik a szívbetegségek és a csontritkulás kockázata. A sok esetben életmódváltást is jelentő tudatos megelőzést ezért idejében érdemes elkezdeni.

Fenyegető szívinfarktus

A női nemi hormonok bizonyos fokú védettséget adnak a fogamzóképes korú nőknek a szív-érrendszeri megbetegedésekkel szemben, ez a védelem ugyanakkor a klimaxot követően fokozatosan megszűnik. Ennek köszönhetően menopauza után jóval több nő kap infarktust, mint előtte.

Az érfalvédelmet tekintve a női nemi hormonoknak több szempontból is előnyös tulajdonságaik vannak. Ezek közül a legfontosabbak: előnyösen befolyásolják a vérzsírok összetételét, az érkárosodás kifejlődésében fontos szereppel bíró, úgynevezett szabad gyökök termelését csökkentik, valamint bizonyos értágító hatással is rendelkeznek, és ez az érszűkület kialakulásával szemben hatékony védelmet jelent.

Megnézem a Gyógyfű Kft. Klimax tüneteit enyhítő, magas minőségű Barátcserje gyógyteáját > >

 

Klimax2

Csontritkulás

Menopauza után a csontállomány évi 1-2 százalékkal csökken. Ennek az az oka, hogy a csontszövetben található építő és lebontó sejtek működésének egyensúlya az utóbbiak javára tolódik el. 80 éves korra a fiatalkori mennyiségnek csupán már az 50%-a van meg. 65 évesen a nők kb. negyedének van csigolyakárosodása, amiből később logikusan adódnak a háti-ágyéki panaszok, a spontán csigolya-összeroppanások, de még az idős korban megszokott testmagasság-csökkenés is legalábbis részben a csontritkulásra vezethető vissza. E folyamat következtében a csontok szilárdsága, rugalmassága csökken, deformitások alakulhatnak ki, a hát meggörbülhet, kifejezetten fokozódik a törésekre való hajlam. Közismert az idős nők szinte minden különösen nagyobb trauma nélküli combnyaktörési hajlama.

A szakirodalomban oszteoporózisnak nevezett csontritkulás szűrésére egyszerűen végezhető, ambuláns, relatíve nem túl drága, kellemetlenséggel, veszéllyel nem járó vizsgálati lehetőség kínálkozik.

A csontritkulás miatt azoknak a nőknek is célszerű ösztrogénpótló kezelésben részesülni, akik a klimaxon jelentősebb szubjektív panasz nélkül mennek keresztül. A csontritkulás miatt bekövetkező combnyaktörés olyan életkorban jelentkezik, amikor a nagyfokú csonttömegvesztés már nem állítható helyre, ezért fontos a megelőzés! A hiányzó női hormonok pótlásán túl szükség esetén a terápia kiegészítői lehetnek az elégséges mennyiségű kalcium elfogyasztása, valamint a kalcium bélből történő felszívódásának, illetve a csontokba való beépülésének gyógyszeres fokozása.

Enyhítse a klimax tüneteit

Tudományos kutatások igazolják, hogy bizonyos növények hatásosan csillapítják a hőhullámokat, a verítékezést, az alvászavart, az ingerlékenységet. A gyógyszeripar számos készítményt állított elő ezekből a gyógynövényekből, melyek közül igen jótékony hatásúak pl. a fitoösztrogéneket tartalmazó készítmények, ilyenek például a barátcserje. Gyógyteák formájában is fogyaszthatjuk őket.

Figyelmükbe ajánljuk a 35 éves  Gyógyfű Kft. magas minőségű, GMP rendszerben (Bio módszerrel) készített gyógyteáit.

Megnézem a Gyógyfű Barátcserje gyógyteáját>>

Életmódváltás?

A legtöbb jellegzetes elváltozást akár nagymértékben is csökkenteni lehet az életmód bizonyos módosításaival.

Sok nő hirtelen meghízik ebben az életszakaszban, az elhízás pedig növelheti a vér koleszterinszintjét, fokozva ezzel a későbbi szívkoszorúér-betegségek kockázatát. A súlygyarapodás és a koleszterinszint-emelkedés megelőzése érdekében érdemes csökkenteni a telített zsírsavak (állati eredetű zsírok) bevitelét, tejtermékekből is a minél zsírszegényebbeket választani, rendszeres testmozgást végezni, kerülni a túlzott alkoholfogyasztást, és abbahagyni, de legalábbis csökkenteni a dohányzást.

Egyes szakemberek szerint a változás korában lévő nőknek legalább napi 1000 mg kalcium beviteléről kellene gondoskodniuk. Az ásványi anyag legjobb forrásai a tejtermékek és a levélzöldségek. Ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan felszívhassa a kalciumot, D-vitaminra is szüksége van. Ennek a vitaminnak kitűnő forrásai a tengeri halak, pl. konzervszardínia (jó kalciumforrás is egyben). Kerülendő viszont a nyers korpa fogyasztása, mert gátolja a kalcium felszívódását. Ugyanakkor csökkenteni kell a kávé, a tea, a só és az alkohol fogyasztását, ezek ugyanis fokozzák a kalcium kiválasztását.

A csontritkulás megelőzése érdekében igen fontos a rendszeres, de nem túlzásba vitt testgyakorlás. A testmozgással járó terhelés hatására a csontok sűrűsége nő, s így erősebbé válnak. Aki azonban előzőleg hosszú éveken át mozgásszegény életmódot folytatott, valamilyen könnyebb testmozgással, például tempós gyaloglással vagy úszással kezdje.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés