2024. Július 24. szerda
Egy okostelefonos alkalmazást fejlesztettek ki, amely bizonyíthatóan segítséget nyújt a fogyókúrába kezdőknek. A Journal of Telemedicine and Telecare szaklapban közzétett kutatás ennek felhasználását vizsgálta egy étkezéshelyettesítő programban.

Azt már korábban kimutatták, hogy a mobiltelefon az SMS-ek és a monitorozás révén hasznos kiegészítője lehet az egészségügyi programoknak. Az új kutatás egy olyan okostelefonos alkalmazás kifejlesztését célozta, amely bizonyíthatóan segítséget nyújt a fogyókúrába kezdőknek. A kísérlet során egy olyan mobiltelefonos alkalmazást fejlesztettek ki és teszteltek, amely a részleges étkezéshelyettesítő programot (MRP – meal replacement programme) megkezdő személyeknek nyújt támogatást.Túlsúlyos és elhízott nőket osztottak véletlenszerűen egy intervenciós illetve egy kontroll csoportba. Az intervenciós csoport kapott egy étkezéshelyettesítő programot támogató (MRP Support) alkalmazást. A kontroll csoport egy statikus alkalmazást kapott, amely a programmal kapcsolatban rendelkezésre álló információkon alapult. A nyolc hetes kísérletben összesen 58 nő vett részt.

Az objektív adatok azt mutatták, hogy a Support alkalmazás használói nagyobb mértékben elkötelezték magukat a programban, mint a kontroll alkalmazást használók. Az intervenciós csoport tagjai a pozitív hatás (pl.: hangulat) nagyobb mértékű javulásáról számoltak be, mint a kontroll alanyok. Nyolc hát elteltével a kontroll csoport tagjai a fogyókúrával kapcsolatos hajlandóságuk nagyobb mértékű visszaeséséről számoltak be, mint azok, akik a Support alkalmazást használták. A kutatók szerint az előzetes adatok arra utalnak, hogy az MRP Support okostelefonos alkalmazás ténylegesen javíthatja a hangulatot, és fenntarthatja a motivációt a fogyókúrás program alatt, így hasznos kiegészítője lehet a meglévő étkezéshelyettesítő programoknak.


Forrás: Medipress
2013. 05. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés