2021. Október 16. szombat
A nyugtatók hatása a legkeményebb drogokéval is felérhet: kutatók szerint ezek a gyógyszerek is ugyanolyan súlyos függőséget okozhatnak, mint a heroin.

Amerikai és svájci kutatók vizsgálatai szerint az olyan népszerű nyugtatók, mint a Valium és a Xanax hasonló módon hatnak, mint egyes kábítószerek. A benzodiazepinek családjába tartozó szerek a a dopamin nevű idegi átvivő anyag felszabadulását váltják ki. Ez a neurotranszmitter felelős a jutalomérzetért, azért a nyugodt, boldog, ellazult állapotért, melyet természetes körülmények között akkor érzünk, ha valamit jól csináltunk, és ezért jutalmat kaptunk.

nyugtatók, heroin, függőség

Ugyanezt a jutalmazási mechanizmust aktiválja a kannabisz és a heroin is, ez pedig azt jelenti, hogy a nyugtatók és ezek a drogok pszichikai hatásukban is hasonlóak, és hasonló függőségi problémákat is okoznak.

Sokak szerint a heroinról soha nem lehet leszokni. A testi függőséget meg lehet szüntetni, de a pszichikait soha, a páciens valahol mélyen belül egész életében vágyni fog a kábítószerre.

Az eredményeiket a Nature című tudományos magazinban közlő kutatók szerint a felfedezés olyan nyugtatók kifejlesztését segítheti, amelyek a rászokás veszélye nélkül alkalmazhatók. Már jelenleg is vannak törekvések arra, hogy ilyen anyagokat kifejlesszenek, de egyelőre egyik gyógyszergyár sem tudott felmutatni kézzelfogható eredményeket.


Forrás: Medipress
2010. 03. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés