2024. Október 04. péntek
A nyers tej az oka a tejjel összefüggésbe hozható betegségek több a felének az Egyesült Államokban, noha az amerikaiaknak csupán kb. 3,5 százaléka iszik nyers tejet – derül ki egy friss kutatásból.

Hiába állítják sokan, hogy a nyers tej mindennél egészségesebb a világon és az íze is finomabb, a valóságban a pasztörizálatlan, nyers tej százszor nagyobb valószínűséggel okoz betegséget, mint a pasztörizált tej.   A Johns Hopkins Center for a Livable Future kutatócsoportja 81, különféle szaklapokban megjelent tanulmányt vetett össze, amelyek a nyers tehéntej élettani hatásairól és egészségügyi kockázatairól szóltak. Kiderült, hogy gyakori a szalmonella, a campylobacter, a listeria és egy veszélyes típusú E.coli is. Ezek a baktériumok olyan ételfertőzést okozhatnak, amelynek eredménye a hasmenés, a hányás, a görcsölés, a láz, továbbá – súlyos esetben – a veseműködés teljes leállása. A tanulmány kifejezetten azzal a céllal készült, hogy Maryland állam törvényhozó tiltsák be a nyers tej árusítását.

„A nyers tej pozitív élettani hatásai nyomába sem érnek az egészségügyi kockázatoknak, amellyel a fogyasztásuk jár. Fontos figyelni arra, hogy a pasztörizálatlan tej százszor nagyobb valószínűséggel vezet súlyos ételmérgezéshez, mint a pasztörizált változat” – mondja Benjamin Davis, a kutatás egyik vezetője.

 
Forrás: Medipress
2015. 04. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés