2021. November 27. szombat
Kutatások szerint azok, akik nikotintapasz segítségével próbálnak leszokni a dohányzásról, egy váratlan meglepetéssel szembesülhetnek, a tapasz ugyanis némiképp ellensúlyozza – a főleg idősebbek esetében gyakori – enyhe memóriaromlást.

A Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerzője, dr. Paul Newhouse, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Iskolájának munkatársa már az 1980-as években is végzett kutatásokat az agy és a nikotin kapcsolatának feltérképezésére. Mostani, fél éven át tartó vizsgálatba 74 dohányzót vontak be, akik közül harmincnégyen napi 15 milligrammnyi nikotint kaptak tapaszon keresztül, míg a többiek csupán placebo tapaszt viseltek.

nikotin, memória

A kísérleti alanyok mindegyikénél fordult már elő olyan memóriazavar, amit környezetük is észlelt. Valamennyi résztvevő felfogóképességét és emlékezőtehetségét letesztelték a tanulmány kezdetekor, majd három és hat hónap elteltével is. A vizsgálatok végén megállapították, hogy a nikotintapaszt viselőknek – bár csak igen enyhe mértékben –, de javult a figyelmük azoknak. Egyetlen mellékhatásként a súlyveszteség jelentkezett, függőség pedig senkinél sem alakult ki a nikotin iránt.

A dohányosok tapasztalatai is megerősítik a nikotin és az agyfunkciók közötti kapcsolatot, mivel többségükben arról számolnak be, hogy jobban tudnak koncentrálni, ha rágyújtanak. Ugyanakkor a nikotin nem nagy segítség azoknak, akik már eleve kiváló koncentrálóképességgel rendelkeznek.

Jennifer Rusted, a Sussex Egyetem kísérleti pszichológia professzora szerint a tanulmány nem ad választ arra, hogy hosszútávon milyen hatékonysággal bírnak a nikotintapaszok, ezért idős emberek esetében a memória javítására inkább javasolna valamilyen egyéb módszert, mint például az étrend megváltoztatását, a testmozgást, vagy  a társas érintkezések bővítését.


Forrás: Medipress
2012. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés