2024. Július 18. csütörtök
A száguldás alatt bekövetkezett heves fejmozdulatok okozhatták a fej, az agy és az arc vérellátását biztosító nyaki verőér sérülését.

Bár előfordult már hasonló sérülés a szakirodalomban, ezek idősebb emberekben következtek be. A szakértők szerint azonban a tíz éven aluli gyermekek különösen sérülékenyek a fej hirtelen rántásaira, mert a nyaki izmaik még nincsenek teljesen kifejlődve. Ez pedig azt jelenti, hogy a testük többi részéhez viszonyítva a fejük viszonylag nagyméretű.

Dr. Jose Biller, a kisfiút kezelő chicagói Loyola Egyetemi Orvosi Központ neurológusa elmondta, hogy a gyerekek sérülékenysége a fejrándulásokkal szemben, valamint a hullámvasutazás során tapasztalható nagy erők együttesen magyarázhatják azt, hogy néhány gyermek – bár ritkán – a verőér sérülését tapasztalhatja. Az ezt megelőzően makkegészséges kisfiú családi nyaraláson volt egy másik államban, amikor a szüleivel együtt felült a hullámvasútra egy vidámparkban. Az első hullámvasút 206 méter hosszú és 9 méter magas volt, 40 kilométer/óra sebességgel. A második hullámvasúton volt egy 16 méteres zuhanás, amely alatt 65 km/óra sebességet ért el a szerelvény.

Másnap, a Chicagóba tartó repülőgépen a fiú hányt, és a bal arca elzsibbadt. Mire hazaértek, már járni sem tudott, és a teljes bal oldala legyengült. A szülei kórházba vitték, ahol a képalkotó vizsgálatok kimutatták a verőér szakadását és az agyvérzést. Alacsony dózisú aszpirinnel hígították a vérét, majd a folyamatos javulást követően az orvosok kiengedték a kórházból. Hat hónappal később a járása is jelentősen javult, bár még mindig tapasztaltak enyhe izomgyengeséget a bal oldalán. A szokatlan eset a Pediatric Neurology szakfolyóiratban történő közzétételekor Dr. Biller és munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy a hirtelen mozdulatok, például az ostorcsapás sérülések, bizonyos sportmozdulatok, sőt akár a heves köhögés is túlfeszíthetik vagy túlzottan elfordíthatják a nyakat, ami a nyaki verőér szakadását okozhatja. A sérülés az artériafal egyik rétegéből indul ki, majd ennek köszönhetően vérrög alakulhat ki. Ha a vérrög elég nagy, elzárhatja az agyba irányuló véráramlást.


Forrás: Medipress
2014. 12. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés