2024. Július 18. csütörtök
A pénteki részleges napfogyatkozás és a szelfikészítők buzgalma a szemekre veszélyes kombinációvá válhat – figyelmeztet brit optikusokra hivatkozva a távirati iroda. A jelenség pénteken Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog, de szabad szemmel a napba nézni nagyon veszélyes ez idő alatt is!

A jelenség pénteken Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog, de szabad szemmel a napba nézni nagyon veszélyes ez idő alatt is! A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken az égitestek ritka asztrológiai együttállásával. A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője hangsúlyozta annak veszélyét, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a Napba. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek, és a jelenséget természetesen megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni. A jelenség megfigyeléséhez a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg vagy hegesztőüveg alkalmas.


Forrás: MTI
2015. 03. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés