2024. Május 23. csütörtök
Milyen előnyei vannak a mozgásnak ízületi gyulladás esetén? -  Mennyi az ideális mozgásmennyiség? -  Milyen mozgásformák a legelőnyösebbek? -  Milyen hatóanyagok segíthetnek?
Nem kérdés, hogy a rendszeres mozgás hasznos, de az ízületi fájdalommal küzdők gyakran erre vágynak legkevésbé. Az arthritis-es betegek harmada fizikailag inaktív, holott a megfelelő mozgás az ízületi gyulladás kezelésének egyik alapköve. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus arról beszél, mit nyerhetnek az érintett páciensek a megfelelő edzésprogrammal és milyen kezelésekkel segíthet az orvos.

Milyen előnyei vannak a mozgásnak ízületi gyulladás esetén?

Ha bárki azt gondolná, hogy fájdalmas ízületekkel bajlódó páciensek számára a mozgás csak felesleges terhelés, az téved! Erős bizonyítékok ismertek arra vonatkozóan, hogy a fizikai aktivitás nem csak az ízületek mozgathatóságát növeli, de a fájdalmat is csökkenti közel 40%-kal mind csípő-, mind térdízületi gyulladás esetén. Ezen túl nagy szerepe van a tartós mozgásbeszűkülés, fizikai akadályozottság megelőzésében azzal, hogy azt az izomtömeget is megtartja, amely támogatja az ízületeket. A rendszeres mozgás ráadásul nem csak az ízületi gyulladás állapotán képes javítani, de a betegséghez gyakran kapcsolódó társbetegségek – mint a szív-érrendszeri kórképek és a 2-es típusú cukorbetegség - gyógyításában is fontos. A Journal of Orthopaedic & Sport Physical Therapy megállapítása szerint a fizikai aktivitás legalább 26 krónikus állapot kezelésében hatékony, és ennek kulcsa a mozgás kiváltotta gyulladáscsökkentő hatás. (Ráadásul az ízületi gyulladással küzdő betegeknél gyakrabban kialakuló szorongás és depresszió leküzdésében is remek eszköz.) Mozgás izületi gyulladás mellet? Lehetséges!

Mennyi az ideális mozgásmennyiség?

Az aktuális ajánlások 150 percnyi közepes intenzitású mozgást ajánlanak hetente, de valószínű, hogy ez túl soknak tűnik a krónikus fájdalommal élőknek. Ugyanakkor ez nem szabad, hogy kedvét szegje a próbálkozóknak, az ennél kevesebb is mozgás is sokkal jobb, mint a semmi. Egy 1500 fős kutatásban úgy találták, hogy még a heti 1 órányi mozgás is növelte a mozgékonyság megőrzésének esélyét, egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy a csekély mértékű izomerő-fejlesztés is pozitívan hatott az ízületek állapotára.
A naponta ajánlott 10.000 lépést sem kell teljesíthetetlennek érezni, már 1000 lépés is 16-18%-nyi javulást hozott a térdízületi gyulladással élők állapotában, ugyanis ennyivel csökkentette a mozgáskorlátozottság kockázatát. E tekintetben azonban a legjobb eredményt a napi 6000 lépés jelentette, ami egy jó célkitűzés lehet a betegeknek. Páll doktor szerint, ha egy páciens sosem sportolt, elég, ha csak heti 3-szor 20 percnyi sétával kezdni, és lassan emeli a mennyiséget.

Milyen mozgásformák a legelőnyösebbek?

Valójában nincs kifejezetten az ízületi gyulladás kezelésében leghatékonyabbnak megnevezett mozgásforma, mindenki ízlése, állapota szerint választhat. Optimális persze az lenne, ha a páciensek kombinálni tudnák a kardiomozgást (például a gyors gyaloglást) a funkcionális mozgással (például a gyógytornász által javasolt gyakorlatokkal) és az izomerő fejlesztéssel (például saját testsúlyos vagy súlyokkal végzett gyakorlatokkal). Azonban a legfontosabb, hogy mindenki olyan mozgásformát találjon, amit örömmel végez, máskülönben úgysem fog hosszú távon kitartani mellette. Általánosságban azonban ízületi gyulladás esetén a kevesebb ízületi megterheléssel járó edzések ajánlhatók, mint a biciklizés, a gyorsabb gyaloglás vagy az úszás. Aki még ezt is túl intenzívnek érzi, megpróbálkozhat a thai chi-val, a jógával, de akár a kertészkedés is jót tehet.

Milyen hatóanyagok segíthetnek?

Az ízületi gyulladás esetében a komplex kezelés válhat be. Természetesen a gyulladás csökkentése áll a középpontban, ami a páciens személyére, panaszaira, általános állapotára szabva történhet meg. Milyen hatóanyagok jöhetnek szóba? A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók segítenek a közepes erősségű fájdalmon, a nem szteroid gyulladáscsökkentő krémek pedig akár közvetlenül a fájó ízületre kenve is alkalmazhatók, így a duzzanatot is csökkentik. Ugyancsak a bőrön át szívódnak fel a kapszaicin tartalmú krémek, amelyek blokkolják a fájdalomérzet útját. A tramadol tartalmú szereket jellemzően a betegség belobbanásakor rendeli el az orvos, a codeint tartalmazó gyógyszereket pedig komoly fájdalmak esetén írhatók fel.
- Természetesen a kortokoszteroid tartalmú készítményeknek is van létjogosultsága, erős fájdalmak esetén például az ízületbe injektálva gyors és hatékony segítséget jelenthetnek – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus. – Azoknál pedig, akik tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapításra vágynak, nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában a hialuronsavas injekció kúrával és az orvosi kollagén terápiával. Ez utóbbi egy természetes hatóanyagokat alkalmazó injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban. Az ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak az okok és a tünetek kezelésével.
Forrás: FájdalomKözpont
2024. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés