2024. Július 20. szombat
Egy nyári hétvége sokaknak kitűnő alkalmat jelent egy motoros kirándulásra. Ám nincs mindenki tisztában azzal, hogy milyen előírásokat érdemes betartani a biztonság érdekében.

Motorral száguldani leírhatatlan érzés, de akár egy szempillantás alatt megváltozhat minden” – fogalmazott Carol Bullard szakápoló, aki maga is a motorozás szerelmese, az egyesült államokbeli Wake Forest Baptista Orvosi Központ munkatársa, illetve közlekedésbiztonsági oktató is egyben. A következő tanácsokat gyűjtötte össze az intézmény sajtóközleményében:

– Gondolatban végig kell pörgetni a „mi lenne, ha…” szituációk forgatókönyvét. Például: mi lenne, ha egy kutya rohanna át előttünk? Vagy ha hirtelen egy jármű állná el az utat? Hogyan cselekednénk?

– Mindenképpen viseljünk sisakot, méghozzá olyat, amely megfelel a közlekedésbiztonsági előírásoknak.

– Hordjunk védőruházatot. A hosszúnadrág és a hosszú ujjú dzseki minimálisra csökkenti a balesetekből adódó hámsérülések kockázatát – főleg, ha kifejezetten erre a célra szolgáló anyagból vagy műbőrből készültek. A zárt cipő vagy csizma viselése is kiemelten fontos.

– Figyeljünk oda az időjárásra és az útviszonyokra. Lehetőleg olyan gumiabroncsot válasszunk, aminek esőben is megfelelő a tapadása.

– Indulás előtt avassunk be valakit a tervezett útvonalba, csoportos motorozás esetén pedig egyeztessük előre, hogy van-e valamilyen egészségügyi probléma, melyről vészhelyzetben be kell számolni a szakértőknek.


Forrás: Medipress
2014. 07. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés