2024. Július 17. szerda
Mi történik, ha valaki stroke-ot kap? -  Mi az összefüggés stroke és a B12-vitamin hiánya között? -  Hogyan alakul ki aB12-vitamin-hiány? -  D-vitamin és felépülés -  Megelőzés, kezelés
Tavasz elején általában jobban odafigyelünk a vitaminbevitelre, hiszen a téli időszakban mindenki kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jut, mint az év többi hónapjában, van tehát mit pótolni. De a vitaminok nemcsak az általános közérzetünket és energiaszintünket javíthatják, hanem olyan komoly betegségekre vagy éppen a belőlük való felépülésre is hatással lehetnek, mint a stroke.

Mi történik, ha valaki stroke-ot kap?

A stroke egy hirtelen kialakuló állapot, amely során bizonyos agyterületeink vérellátása olyan mértékben romlik, hogy az ott levő sejtek egy része elpusztul.

 

Vitaminhiány is okozhat stroke-ot

 


• A stroke esetek 80%-a vértelen (ischémiás)(2). Rendszerint úgy alakul ki, hogy egy vérrög elzáregy eret az agyban. Ahogy a vérellátás megszűnik, az idegsejtek oxigén- és tápanyaghiány miatt néhány percen belül elhalnak.

 


• Másik fajtája a vérzéses stroke, mely során azagyban egy ér megreped és vérzés keletkezik. A kiömlő vér egyrészt maga is nyomja az agyat, másrészt az adott ér által ellátott távolabbi agyterületekre már nem jut elegendő vér.(2)

 

Az utóbbi évek kutatásainak eredményeképpen a megelőzés egy új dimenziójanyílhat meg azzal, hogy fény derült rá; egyes vitaminok hiánya növelheti a stroke kialakulásának rizikóját, más vitaminok hiánya pedig a stroke utáni felépülés esélyeit ronthatják.(1) A B-vitaminok elengedhetetleneka sejtek osztódásához, energiaellátásához, anyagcseréjéhez.(1) A B12-vitaminnak kiemelt szerepe van a vörösvérsejtek képzésébenés támogatja az idegrendszer működését is.(5)

Mi az összefüggés stroke és a B12-vitamin hiánya között?

A B12-vitamin-hiány azért növelheti a stroke kockázatát, mert ha nincs jelen ez a vitamin a szervezetben, egy bizonyos homocisztein nevű aminosav felhalmozódik; ez pedig csökkenti az erek tápanyagellátásátés oxidatív stresszhez vezethet.(1)

 

Ez a típusú stressz A pitvarfibrilláció, a B-12-vitamin-hiány és az ebből eredő emelkedett homociszteinszint az életkorral növeli a stroke kockázati tényezőjét.(1)

Hogyan alakul ki aB12-vitamin-hiány?

A B12-vitamin hiánya kialakulhat táplálkozás miatt (például szigorú vegán étrend esetén, ami tiltja az állati eredetű ételek, méga tejtermékekfogyasztását is), de a túlzott alkoholfogyasztás vagy bélrendszeri problémák is okozhatják, mert ezek gátolják a B12-vitamin felszívódását,így hiába juttatunk be ételeinkkel elegendő mennyiséget a szervezetbe, az nem fog tudni hasznosulni.

 

Ahogy öregszünk, változik az anyagcserénk és ezzel együtt a tápanyagok, vitaminok felszívódása is. Részben emiatt az idős emberek 20%-nál a B12-vitamin hiánya állapítható meg.(1) Az anyagcsere változásán felül a savlekötők is akadályozhatják ennek a vitaminnak a felszívódását. Az 50 év felettiek pedig gyakran szednek ilyen gyógyszereket, így ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy erre a korosztályra gyakrabban jellemző a B12-vitamin-hiány.

 

Ételeink közül leginkább a vörös húsok és a máj tartalmazzák a legtöbb B12-vitamint, de csirkehússal, tojással, tejtermékekkel és halfélékkel is hozzájuthatunk. A növényi alapú vegán étrendből hiányzik ez a vitamin, ilyen esetbenmindenképpen javasolt táplálékkiegészítők szedése.

 

A magas vérnyomásés a magas koleszterinszint a legfőbb kockázati tényezői a stroke kialakulásának, de érdemes odafigyelni a megfelelő B12-vitaminbevitelre is, hiszen a szervezetünk megfelelő működésében és a stroke prevenciójában is fontos szerepe van, egészségünk szempontjából csak nyerhetünk vele.

D-vitamin és felépülés

A tavaszi fáradtságot a D-vitaminhiánya is okozhatja. A D-vitamint leginkább arról ismerjük, hogy a kalcium felszívódását segíti, így járul hozzá a csontok egészségéhez, de a legújabb kutatások azt vizsgálják, hogy talán a szív- és érrendszeri egészségünkre is hatással lehet.(3)

 

Érdekes összefügést fedeztek fel a tudósok: a storke-ot kapott betegek nagyon gyakran D-vitamin-hiányban szenvednek. Ugyan a vitaminhiány és a stroke kialakulásának kockázata között nem találtak szoros összefüggést, ellenben az megállapítható, hogy a stroke után gyakran súlyos D-vitamin-hiány alakul ki a szervezetben, ami hátráltathatja a felépülést is. Az alacsony D-vitamin szint nem a stroke kialakulásában játszott szerepet, hanem inkább annak következménye.(3)

 

A stroke betegek terápiáját mindenképpen érdemes ezzel a vitaminnal megtámogatni, mert nagy mértékben segítheti a gyógyulást, ha a D-vitamin szintet optimalizálják a betegekszervezetében.

 

A D-vitamin-hiánytfőként a rossz étkezési szokások és a kevés szabadban töltött idő okozhatja, de felszívódási zavarok is lehetnek a háttérben. Ezért mindig érdemes kivizsgálni, miért alakult ki ez a hiányállapot és ennek megfelelően felállítani a vitaminpótlási tervet.
Ha vitaminkiegészítők szedésén gondolkozunk, kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.

Megelőzés, kezelés

A stroke-ot, mint minden betegséget könnyebb megelőzni, mint kezelni. Kialakulásának kockázata rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással minimálisra csökkenthető. Elsőre nem érdemes egyből tabletták után nyúlni, hiszen egy kiegyensúlyozott, változatos étrenddel bármelyik vitaminból kellő mennyiséget tudunk bejuttatni szervezetünkbe. Ha már kialakult a betegség, orvosunkkal konzultáljunk a pontos kezelési tervvel kapcsolatban és az életmódtanácsokat is vele egyeztessük, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el.

Források:
(1) https://journals.lww.com/nrronline/Fulltext/2021/16030/Role_of_vitamin_B12_deficiency_in_ischemic_stroke.10.aspx
(2) https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/22/a-stroke-es-tunetei
(3) https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.119.025449
(4) https://www.heart.org/en/news/2019/08/08/stroke-may-lead-to-lower-vitamin-
(5)Green, R., Allen, L., Bjørke-Monsen, AL. et al. Vitamin B12 deficiency. Nat Rev Dis Primers 3, 17040 (2017). https://doi.org/10.1038/nrdp.2017.40


Szerző: Tomasovszki Beáta
2023. 04. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés