2021. November 30. kedd
Érintheti-e a merevedési zavar a fiatal férfiakat? -  Ezek a merevedési zavar tünetei -  Gyógyszer, életmódváltás és műtét is segíthet

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Bár a merevedési zavar egyre gyakoribb az életkor előrehaladtával, nincs kizárva, hogy fiatalabb férfiak is szembesülnek a problémával. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa az erektilis diszfunkció okaira és a főbb rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet.


Érintheti-e a merevedési zavar a fiatal férfiakat?

A merevedési zavar (vagy impotencia) azért jöhet létre, mert nem jut elegendő vér a péniszbe ahhoz, hogy az megfelelő merevedést tudjon produkálni. Nem nevezhető ritkának a probléma, hiszen például az Egyesült Államokban 30 millió férfi tekinthető érintettnek. Bizonyos becslések szerint az érintettek 8 %-a 20-29 év közti, 11 %-a 30-39 év közti, és egyre többen kérnek orvosi segítséget a 40 év alatti korosztályból. Az okok közt egyaránt találhatóak fizikai és pszichés faktorok, hiszen mindkettő egyformán fontos az egészséges szexuális működéshez. Ezek a leggyakoribbak:

Merevedési zavar

• dohányzás,

• rendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás,

• droghasználat, testépítéshez használt szerek és nem megbízható impotencia elleni szerek használata,

• túlsúly és elhízás,

• mozgásszegény életmód,

• szorongás, depresszió, a szexualitással kapcsolatos negatív érzések,

• az élet bármely területén jelentkező, kezeletlen stressz.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tény, hogy 40 év felett gyakrabban szembesülnek a férfiak merevedési zavarral, és a rizikó minden évtizeddel egyre nő. Ugyanakkor nem maga az életkor az, ami növeli a kockázatot, hiszen akár a nyolcvanas éveiben is aktív lehet egy férfi, ha megfelelő állapotban van. Az összefüggés inkább abban keresendő, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel él valamilyen rizikófaktorral, ami hozzájárul az erektilis diszfunkcióhoz – hangsúlyozza Rákász doktor. – Ilyen rizikófaktor lehet például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, az elhízás és az alacsony tesztoszteronszint. Emellett a merevedési zavar olyan gyógyszerek mellékhatása is lehet, amelyek szedése szintén gyakoribb az előrehaladottabb életkorokban.

Ezek a merevedési zavar tünetei

A merevedési zavar definíciója szerint az erekció kialakulásában és fenntartásában jelentkező probléma, amely az erősségre és az időtartamra is vonatkozhat. Az ezzel küzdő férfiak érezhetik úgy, hogy nem minden alkalommal jön létre az erekció, amikor ők azt szeretnék, hogy nem tart a kívánt ideig az állapot, illetve, hogy egyáltalán nem jön létre az erekció. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy-két ilyen eset már orvosilag kezelendő, hiszen ez minden férfival előfordulhat időnként. Ha viszont az állapot tartósan fennáll, vagy akár romlik, mindenképpen szükséges a kivizsgálás és a kezelés. Ez vonatkozik a fiatal férfiakra is, akiket sokszor talán az a téves elképzelés tart vissza az urológus felkeresésétől, hogy azt hiszik, ez a probléma nem érintheti a 40 év alattiakat.

Gyógyszer, életmódváltás és műtét is segíthet

Ha kiderül, hogy a merevedési zavar kezelést igényel, arra a kiinduló októl függően számos lehetőség létezik – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Egyénre szabottan választható gyógyszeres kezelés, életmódváltás, a háttérben álló betegségek kezelése, vérnyomás beállítása, hormonpótlás, vákuum pumpa készülék, végső esetben hímvessző protézis. Előfordulhat, hogy elsősorban a pszichés egyensúlyt kell visszaállítani, mentális szakember, pszichológus segítségével. Leggyakrabban azonban gyógyszeres segítséggel rendezhető a probléma, esetleg egy meglévő alapbetegségre szedett gyógyszer megváltoztatásával, vagy akár a fel nem fedezett alapbetegség kezelésével. Viszonylag gyakran van szükség hormonkezelésre, legyen szó helyileg injektálható készítményről, ami rövid időn belül erekciót eredményez vagy akár a tesztoszteronhiányt rendező hosszabb távú eljárásról.

A kivizsgálás során fény derülhet egy kismedencei vagy a pénisz területén jelentkező érelzáródásra, ilyenkor jelenthet megoldást a műtét, és műtét szükséges a péniszimplantátum beültetéséhez is. Mindazonáltal nem kell sem szégyenkezni, sem félni a kivizsgálástól, mert egyrészt gyakori problémáról van szó, másrészt fiatalabb férfiak esetén is elérhető a hatékony segítség.


Forrás: Urológiai Központ
2021. 10. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés