2024. Július 24. szerda

A mellrák kimutatásának jelenleg legbiztosabb eszköze a mammográfia. A kellemetlen vizsgálat fájdalmatlan alternatívája lehet egy új szűrési módszer, melyet jelenleg az USA-ban tesztelnek.


A hordozható berendezés röntgensugárzás helyett elektromos áramot használ a mellrák kimutatására. Jelenleg Georgia állam húsz egészségügyi központjában azt vizsgálják, hogy az új módszer szolgálhat-e a hagyományos mammográfia alternatívájaként.

mammográfiás leletet vizsgáló orvos, mellrák, mammográfia

A vizsgálati módszer azon az elven alapul, hogy az elektromos áram máshogy halad keresztül a rákos, mint a normál szöveteken. „A normál emlőszövet nagyon sűrű, kiváltképp a fiatalabb nők esetében, és elrejtheti a daganatokat” – mondta el Dr. James Craft, a Georgia Orvostudományi Egyetem radiológusa és a vizsgálat vezető kutatója. (Az idősebb nők kevésbé sűrű emnyebb megtalálni.) „Egy ideje már tudjuk, hogy a víz szabadabban áramlik keresztül a rákos sejteken, és azt is tudjuk, hogy az elektromos áram is könnyebben halad át a rákos és tumoros szöveteken.”

Az elektromos szűrés során mindkét emlőre virág alakban elektródákat helyeznek fel, melyekbe kis mennyiségű, fájdalmat nem okozó elektromosságot vezetnek. „Ez olyan, mintha EKG-felvételt készítenénk az emlőkről” – magyarázta Dr. Craft.

A mammográfiához képest ez a módszer nem nyomja össze a melleket és nem jár sugárzással, ráadásul míg a mammográfiás lelet elkészülte hosszabb ideig tart, addig az új eljárással azonnal kiderül a számítógép által összegzett eredményekből, hogy a rákra nézve pozitív vagy negatív-e az eredmény.

A több fázisban zajló vizsgálatok jelenlegi szakaszában 40-50 éves nők vesznek részt. A vizsgálatban összehasonlításképpen mammográfiát is végeznek, amely ezen populációban pontosabb eredményeket ad, így ebben a fázisban az új technológia keményebb ellenfele lesz.

Bár a HEDA (Homológ Elektromos Differenciál Analízis) névre hallgató módszer Dr. Craft szerint több rákos eset felfedezésében segíthet, mégsem nem fogja helyettesíteni a hagyományos mammográfiát. „Kiegészítő tesztnek alkalmas lehet. Nem hiszem, hogy helyettesítené a mammográfiát, de megnövelheti annak esélyét, hogy emlőrákot találjunk.”


Forrás: Medipress
2008. 07. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés