2024. Július 20. szombat
Végezetes következmények -  Életmentő adrenalin
A méh- vagy darázscsípés többnyire enyhe tünetekkel jár, és csak kisebb kellemetlenséget okoz. A rovarméregre allergiásoknál azonban komolyabb következmények, az életet fenyegető anafilaxia is felléphet, amit adrenalin beadásával lehet megelőzni.

A legtöbb csípés nyomán kialakuló duzzanat kellemetlen ugyan, de ritkán veszélyes – magyarázta Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának gyermekgyógyász-allergológusa egy MTI-hez eljuttatott közleményben. Magyarországon a szúnyogcsípés, pókcsípés ilyen „ártalmatlan”, következményeként a csípés helyén átmeneti kellemetlen duzzanat, viszketés, kipirosodás jelentkezhet. Aki nem allergiás, annál a méh- és a darázscsípés is ilyen enyhén zajlik le.

méhcsípés

Nem szabad orvos nélkül kezelni azonban a csípés helyétől távoli testrészeken észlelt és az anafilaxiás tüneteket. Ilyen például a nyelési zavar, szédülés, eszméletlenség, nyelvduzzanat, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, sípoló vagy nehézlégzés. Ezek a tünetek azonnali sürgősségi ellátást igényelnek. Ha nincs a közelben orvos, aki szükség esetén beadja az életmentő adrenalin injekciót, akkor mentőt kell hívni – figyelmeztet a szakorvos.

A fullánkot a bőrből amilyen gyorsan csak lehet, el kell távolítani, például éles késsel, a fullánk belépésével ellentétes irányból. A csípés helyét ezután érdemes jegelni, majd antihisztamin-tartalmú krémmel bekenni. Ha nem elég a helyi kezelés, viszketéscsillapító tablettát vagy cseppet kaphat a rovarcsípett.

Végezetes következmények

A méhek és darazsak csípésétől életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia jelentkezhet. Ez a gyerekek 0,4-0,8 százalékánál, a felnőttek 3 százalékánál fordul elő. A csípés normális esetben helyi, 10 cm-nél nem nagyobb átmérőjű, néhány nap alatt oldódó reakciót okoz. Az ennél nagyobb, a csípés helyéről kiinduló, néhány órán belül fokozatosan növekvő duzzanat – amely felnőttek 10-15 százalékánál jelenik meg – feltehetően késői helyi allergiás reakció. Annak kockázata, hogy a nagy helyi reakciót mutató embereknél egy következő csípés anafilaxiás rosszullétet vált ki, 5-10 százalék. 

„Jelenleg nem ismertek olyan mutatók, amelyek alapján az egész szervezetet érintő anafilaxiás reakció biztosan megjósolható volna” – hangsúlyozta a szakember. A túlérzékenység természetes lefolyásának vizsgálata azt mutatta, hogy az egész szervezetet érintő allergiás reakciót adó felnőtteknél egy következő csípés 70-75 százalékban okoz ismét anafilaxiát, míg gyerekeknél csak 40 százalék körüli az ismételt súlyos reakció kockázata. A rosszullét általában a csípést követő 2-30. percben kezdődik és különböző súlyosságú lehet. Az anafilaxia okozta halál leggyakoribb oka a gégeödéma.

Életmentő adrenalin

Öninjekciózásra alkalmas adrenalint (epinefrint) kaphat az, akinél rovarcsípés után egész szervezetet érintő allergiás reakció alakult ki. Az adrenalin autoinjektor egyben tartalmazza a gyógyszert, a fecskendőt és a tűt, valamint egy nagy megbízhatóságú beadó rendszert. Az anafilaxia teljes ellátásához elengedhetetlen, hogy a szer beadását követően mentőt hívjon vagy orvosi segítséget kérjen az érintett.

Néhány életmódbeli tanácsot is felsorolt a darázs- vagy méhméregre allergiás emberek részére Herjavecz Irén, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főorvosa. Érdemes például zárt ruhát, zárt cipőt viselniük és kerülniük az élénk színeket, az illatos kozmetikumokat. A hajba szállt rovarral szemben jobb a hajkefe, mint a kéz, a hadonászás támadásra ingerli a darazsat. Szabadban enni vagy inni kockázatos, ahogyan az is, ha édes fagylalt vagy gyümölcs nyoma marad a bőrön. Veszélyes tér lehet az autó is, amelyet érdemes elindulás előtt ellenőrizni, majd zárt ablakkal közlekedni. Akár ház körül, akár a természetben bukkan valaki darázsfészekre, ne bolygassa meg!


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés