2024. Június 22. szombat
Tünetek a horkoláson túl -  Fáradtság, aluszékonyság, reggeli szájszárazság -  Alvásvizsgálat és fül-orr-gégészeti kivizsgálás -  A diagnózis életet menthet
Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

Tünetek a horkoláson túl

Az éjszakai alvásproblémák közül kétség kívül a legismertebb a horkolás, erre az esetek többségében a hálótárs hívja fel a figyelmet. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során fontos tisztázni, hogy a horkolás időszakos vagy kóros és a kiváltó ok függvényében kell kezelni. Az alváshoz köthető fül-orr-gégészeti problémák sok esetben azonban nem ennyire egyértelműek, olyan tünetek formájában is jelentkezhetnek, melyeket nem feltétlenül kapcsolunk össze az alvászavarokkal.

Alvási apnoé

Fáradtság, aluszékonyság, reggeli szájszárazság

Sok oka lehet annak, ha fáradtan ébredünk. Egyszerűbb esetben nyilván a kevés alvás okozza, de sokan hiába fekszenek le időben, mégis fáradtan kelnek fel. Ilyen esetben az alvás minőségével lehet probléma, melynek hátterében fül-orr-gégészeti eredetű kiváltó ok is állhat. A napközbeni aluszékonyság, dekoncentráltság szintén intő jel, de a reggeli szájszárazságot vagy az éjszakai felriadásokat sem szabad félvállról venni.

 

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a tünetek hátterében állhat alvási apnoé betegség, amely miatt az éjszakai légzéskimaradások következtében a beteg többször felriadhat, napközben fáradt lehet. Ezek sok esetben olyan mikroébredések, amelyeket az éjszaka folyamán nem is érzékelünk, nem emlékszünk rá reggel. A reggeli szájszárazság is arra hívja fel a figyelmet, hogy az éjszakai alvás nem volt pihentető, hiszen valószínű, hogy ilyenkor a beteg valamilyen okból szájlégzéssel töltötte az alvásidő nagy részét. Ilyen esetben az orrdugulás okát kell feltárni és kezelni.

Alvásvizsgálat és fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Ha a betegnél felmerül a horkolás, alvási apnoé gyanúja, akkor alvásvizsgálatra is sor kerül. Az alvásproblémák kivizsgálása ugyanis sok szakmát érintő és együttműködést kívánó folyamat, amelyet a szomnológus fog össze. Az is lehet, hogy egyszerűen csak az orrdugulás okát kell megszüntetni, hogy ismét pihentető legyen az alvás. Ilyenkor ki kell vizsgálni, hogy nincs-e például légúti allergia, krónikus orrmellléküreg-gyulladás, orrsövényferdülés vagy orrpolip a háttérben, amely a tartós orrdugulást kiváltja. Ennek felderítését a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, eszközös vizsgálatok, allergia teszt és képalkotó vizsgálatok segítik. Ha a probléma ennél összetettebb, akkor alvásendoszkópiára is sor kerülhet, melynek során a horkolást okozó légúti elzáródás pontos helye és oka is megállapítható és műtétre is sor kerülhet.

A diagnózis életet menthet

Ha nem alszunk megfelelően, rosszabbul teljesítünk napközben, idegesebbek, feszültebbek vagyunk. A tartós alváshiány megnöveli a krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy magasvérnyomás kialakulásának kockázatát. Az elhanyagolt fül-orr-gégészeti problémák újabb allergiák, asztma kialakulásához vezethetnek, tartós orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat, annak számtalan szövődményével.

 

Ma már a jogosítvány megújításának feltétele, hogy a betegnél jelentkeznek-e alvászavarra, alvási apnoéra utaló tünetek. A kialvatlan, dekoncentrált vezető veszélyezteti nemcsak a saját, de a forgalomban haladó többi sofőr életét is.

 

A felsorolt tünetek esetén tehát nagyon fontos a kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika. Korszerű megoldások léteznek a problémák kezelésére. Akár gyógyszeres úton, CPAP segítségével vagy allergén immunterápiával az allergia tartós kezelésére, biológiai terápiával a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, kiújuló orrpolip esetén vagy ha szükséges akár műtéttel is megszüntethető a kiváltó ok.

 


Forrás: Fül-orr-gége Központ
2023. 04. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés