„A kenyér gazdag szénhidrátforrás, a bacon viszont tele van fehérjével, amely aminosavakra bomlik le. A szervezetünk pedig igényli az aminosavakat” – olvasható Elin Roberts, a Newcastle-i Egyetem Élettudományi Központ kutatójának magyarázata a BBC hírei között.
Mint kifejtette, a túlzott alkoholfogyasztás kimeríti az agy ingerületátvivő anyagait, az úgynevezett neurotranszmitterek készleteit is. A baconben lévő proteinek aminosavakká bomlanak le, ezek pedig felszaporítják az ingerületátvivő anyagokat, s ezáltal kitisztul a tivornyázó feje.
A baconös szendvics jótékony hatásaihoz a piruló szalonna ínycsiklandó illata is szükséges, amely a kutató szerint komplex vegyi reakciót indít el a szervezetben. Ez az illat Elin Roberts szerint még a megrögzött vegetáriánust is kísértésbe viheti.
”Valami mélyebb dolog van a háttérben. Nem csupán egy ízletes étel gondolata ötlik fel bennünk, hanem valamilyen komplex vegyi reakció indul be szervezetünkben” – emelte ki a kutató. A hús gyakorlatilag vízből és fehérjéből áll, utóbbi biztosítja a szervezet számára szükséges aminosavakat. „Szükségünk van azonban egy kis zsírra is. Minden diétázó tudja, hogy a teljesen zsírtalanított húsnak egészen más az íze. Kell egy kis zsiradék, hogy ízletes legyen az étel” – tette hozzá Roberts, aki szerint az illat hozza lázba az étkezőt, elősegítve a gyomornedvek kiválasztását „Az illat és az íz szorosan összetartoznak. Amennyiben nem érezzük az illatokat, az étel sem ízlik majd annyira” – magyarázta.