2024. Július 24. szerda
Finn kutatók szerint a májátültetés után az érintetteknél – főként a gyermekek esetében – később nagyobb eséllyel alakul ki néhány daganatos betegség.

„Adataink szerint hat májátültetésen átesett betegből egy a transzplantáció után húsz évvel valamilyen daganatos betegségben szenved” – jegyezte meg Dr. Fredrik Aberg, a Helsinkii Egyetem Központi Kórházának orvosa, a tanulmány szerzője. Bár a poszttranszplantációs tumor kialakulása ismert probléma, a téma a szerzők szerint további kutatásokat igényel.

májátültetés, rák

A finn kutatók 1982 és 2005 között májtranszplantáción átesett betegek adatait vizsgálták. A követés során 540 betegből 36-nál fejlődött ki összesen 39 daganatos betegség. Ez azt jelenti, hogy a májátültetés után az átlagpopulációhoz képest 2,59-szeresére nő a rák rizikója. Az arány magasabb a 17 év alatti gyermekeknél, mint az idősebbek esetében.

A tumorok a transzplantációt követően 4 hónap és 14 év közötti időszakban alakultak ki. Az adatok további elemzése során kiderült, hogy csupán a non-Hodgkin lymphoma (a fertőzések ellen harcoló nyirokrendszer daganata) és bizonyos típusú bőrdaganatok váltak gyakoribbá a májátültetettek között a normál populációhoz képest.

A bőrdaganatok rizikóját növelte az idősebb életkor és a transzplantáció után használt immunszupresszív szer típusa, míg a non-Hodgkin lymphoma kialakulására nagyobb esély mutatkozott közvetlenül a transzplantáció után, illetve további rizikófaktornak bizonyult a férfi nem és a fiatal életkor.

A tanulmány felhívja a figyelmet a májátültetés után szükséges daganatszűrésre és olyan immunszupresszív (a kórokozókkal és idegen szövetekkel szembeni immunreakciót elnyomó) szerek kifejlesztésének szükségességére, amelyek alacsonyabb tumorrizikóval járnak.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés