
Elhízott, magas vércukorszintű, anyagcserezavarral küzdő és/vagy magas vérnyomású emberek vérzsírjait elemezték tömegspektrométerrel a drezdai orvosi egyetem és a Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézet kutatói. (A tömegspektrométer segítségével felismerhető az anyagok szerkezete és összetétele.)

Kiderült, hogy a magas vérnyomásban szenvedők mindegyikénél kórosan alacsony volt a vérzsírok egy bizonyos csoportjának, az éter-foszfolipidek szintje. A kutatók szerint tervszerű étkezéssel azonban a zsírháztartás egyensúlya helyreállítható, és egyúttal a vérnyomást is a normál érték felé terelhető. Ehhez szójabab, tojás és halikra, valamint a fűszerek közül a sáfrányos szeklice fogyasztása javasolt – olvasható a Die Welt című német lap internetes kiadásán.
Az orvosok közlése alapján az ipari országok népességének 10-50 százalékát érinti az artériás hipertónia, azaz a tartósan 140/90 feletti vérnyomás. Ennek különféle kiváltó okai lehetnek, a hormonháztartás vagy a szív-érrendszer zavara éppúgy, mint a múltbeli vesebántalmak. A betegség hosszú távú következményei a koszorúerek elmeszesedésétől kezdve a szívinfarktusokon és veseelégtelenségen át egészen a szélütésig terjednek.