2024. Július 18. csütörtök
Melyek a máj legfontosabb szerepei? -  Ezért jelent problémát a máj betegsége
A máj a legnagyobb belső szervünk, számtalan funkciót betölt és rengeteg folyamatban szerepet játszik. Éppen ezért a betegsége, a károsodása az egész szervezet működését befolyásolhatja. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a máj 5 fő funkciójáról beszélt, valamint a veszélyeztettek szűrésének jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Melyek a máj legfontosabb szerepei?

A máj a gyomor felett, a rekeszizom alatt helyezkedik el a test jobb oldalán, átnyúlva a középvonalon. A májunk a legnagyobb belső szervünk, tulajdonképpen egy mirigyes szerkezetű hámszerv, ami felnőtteknél körülbelül 1,2-1,5 kg súlyú. A máj 5 funkciója Ezek a legfőbb funkciói:
- Szűrés A máj egyik legfontosabb szerepe, hogy megszűrje a vért és lebontsa a káros anyagokat. Ezek aztán az epébe vagy a vérbe ürülnek. Az epéből később a székleten keresztül, a vérből pedig a vesék által kiszűrve a vizeleten keresztül távoznak.
- Emésztés Az emésztés az a folyamat, amely során az élelmiszerből származó tápanyagok lebomlanak és felszívódnak. A máj szerepe ebben a rendszerben az epe kiválasztása, amely folyadék formájában a belekbe kerül, hogy segítse a zsírok lebomlását.
- Anyagcsere és méregtelenítés A máj arról is gondoskodik, hogy a szervezetbe kerülő káros anyagok, mint például az alkohol, a drogok, az idegen anyagok biztonságosan eltávolíthatók legyenek a vérből, mielőtt az emésztőrendszerbe kerülnének. A méregtelenítés egyik mechanizmusaként a májsejtek az ammóniát kevésbé mérgező anyaggá, karbamiddá alakítják át. A karbamid a vérrel a vesékbe kerül, és a vizelet fontos részét képezi. Ezen kívül a máj a felelős a gyógyszerek aktiválásáért és lebomlásáért.
- Fehérjeszintézis A máj arról is gondoskodik, hogy a szervezetbe kerülő káros anyagok, mint például az alkohol, a drogok, az idegen anyagok biztonságosan eltávolíthatók legyenek a vérből, mielőtt az emésztőrendszerbe kerülnének. A méregtelenítés egyik mechanizmusaként a májsejtek az ammóniát kevésbé mérgező anyaggá, karbamiddá alakítják át. A karbamid a vérrel a vesékbe kerül, és a vizelet fontos részét képezi. Ezen kívül a máj a felelős a gyógyszerek aktiválásáért és lebomlásáért.
- Vitaminok és ásványi anyagok raktározása A máj vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz és juttat a vérbe, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásához. Ilyenek például a K-, az A-, a B12- és a D-vitamin, valamint a vas és a réz.

Ezért jelent problémát a máj betegsége

- Mint látható, a máj feladatai olyan összetettek és szerteágazóak, hogy döntő jelentősége van a szerv megfelelő működésének – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Éppen ezért aki ebből a szempontból rizikófaktorokkal rendelkezik, mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőriztetnie a májfunkcióit. Már csak azért is fontos ez, mert a máj olyan kitartó szerv, hogy károsodása, funkcióromlása sokáig nem feltétlenül jár tünettel. Akár évekig is tünetmentes lehet valaki, akinél fennáll például a méregtelenítő funkció zavara, és esetleg már csak a súlyos májkárosodással fordul orvoshoz. Ekkor viszont már sürgősséggel, hiszen például, ha megemelkedik a vér ammóniaszintje, olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a zavartság, a viselkedésváltozás vagy akár a kóma. Az enyhébb tünetekre is fel kell tehát figyelni, mint például a fogyás, a vizelet sötétebbé, a széklet világosabbá válása, az emésztési panaszok, a kimerültség, talp és tenyér vörösség, sérülékeny, elvékonyodott bőr, súlyosabb esetben sárgaság. Jó lenne tehát a veszélyeztetteknek időnként részt venni egy kivizsgáláson, amelynek alapvetően része lehet a laborvizsgálat, a hasi ultrahang és akár a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálat is.


Forrás: Hepatológiai Központ
2023. 08. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés