2024. Július 20. szombat
A jó idő beköszöntével egyre többen kezdenek edzeni, kirándulni, akár könnyű fizikai munkát végezni. Ezért aztán gyakoribbak a sportsérülések és az esések is. Van hatékony segítség!

Íme, a legsérülékenyebb ízületeink

Csukló

Amikor megbotlunk, ösztönösen magunk elé kapjuk a kezünket, hogy az esés erejét tompítsuk. Így viszont a kezünkre esünk, és könnyen megsérülhet a csuklónk. A leggyakoribb sérülések az ínszalag rándulása és a hüvelykujj alatti sajkacsont repedése vagy törése. Kicsit feljebb haladva a karon, az orsócsonttörés is gyakran előfordul. A csuklósérülések szempontjából legnagyobb rizikót jelentő sportoknál, így például a röplabdázásnál, tollaslabdázásnál, görkorcsolyázásnál, gördeszkázásnál, küzdősportoknál viseljünk csuklóvédőt.

 Váll

A váll esetében gyakori a ficam, és előfordulhat az úgynevezett rotátorköpeny sérülése is, amely négy kisebb, a vállízület rögzítését szolgáló izmot foglal magába. Mielőtt a váll izmait erősen megmozgató sportba kezdenénk – például tenisz, röp-, kézi- és vízilabda –, feltétlenül erősíteni kell a vállizomzatot.

Leggyakoribb sportsérülések

Térd

A térdízületet rendkívül sok trauma érheti. Leggyakoribb a meniszkuszok sérülése, vagyis annak a két „párnának” a szakadása, amelyeknek legfontosabb feladata az ütközés csillapítása. A kisebb szakadások 3-6 hét alatt meggyógyulhatnak, súlyosabb esetben azonban műtétre lehet szükség. Röp- és kézilabdánál, illetve télen a síelésnél különösen elővigyázatosnak kell lenni! Csökkentsük a veszélyt, használjunk térdrögzítőt!

Boka

 A boka ízülete nagy terhelésnek van kitéve, hiszen egész testsúlyunkat hordozza. A ránduláshoz egyetlen rossz lépés, vagy elnézett lépcsőfok is elég. Ilyenkor az oldalsó ínszalag húzódik meg, súlyosabb esetben akár el is szakadhat. A nyári foci, a kosárlabdázás és röplabdázás különösen megnövelik a bokasérülések rizikóját.

3 tanács, hogy megússzuk az edzés közbeni sérüléseket

1. Legyünk észnél! Ha izomlázunk van, inkább ússzunk (bár vállsérülés esetén ez nem ajánlott) vagy keressünk egy kevésbé megterhelő mozgásformát!

2. Mindig szánjuk időt a bemelegítésre és a nyújtásra, így kisebb a sérülésveszély és elejét vehetjük az izomláznak is.

3. Ha túledzés miatt vannak fájdalmaink, fokozzuk a vérkeringést, mert ezzel felgyorsíthatjuk a regenerációt. Ilyenkor jön legjobban a szauna és a masszázs, de csak akkor, ha nincs akut sérülésünk. Ha mégis van, eleinte csak pihentessük és polcoljuk fel a sérült végtagot, és rövid időszakokban jegeljük.

 Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés