2024. Július 18. csütörtök
Sokak számára lehet ismerős az a jelenet, ahogy valaki indulás előtt, kétségbeesetten keresi a szemüvegét vagy a kontaktlencséjét, ami nélkül nem tud vezetni. Ön keltett már elnéző mosolyt munkatársai arcán, mert nem találta a feje búbjára tolt olvasószemüvegét? Milyen jó lenne, ha visszatekerhetnénk az időt egészen addig, hogy ne is legyen szükségünk ezekre a látásjavító segédeszközökre! A modern technika segítségével már ez sem lehetetlen.

lezereshez

Aki szemüveges, az tudja, hogy mit jelent az, hogy a kifogástalan látáshoz segédeszközre van szüksége. Csodálatos dolog élesen látni, de ha ez nem megy magától, akkor a szemüveg az apró bosszúságoknak kimeríthetetlen forrásává válik. Először is nagyon nehéz olyat találni, ami divatos is, jól is áll. Aztán a szemüvegre mindig vigyázni kell, törékeny, folytonos odafigyelést igényel. Nem mindegy, hova, hogyan tesszük le elalvás előtt, hiszen a lencsék könnyen karcolódnak, a fűtőtest, a kályha, a lámpa közelsége, a tűző nap is árthat a lencse bevonatának. Vigyázni kell arra is, hol, hogyan fogjuk meg, amikor feltesszük, hiszen már a legkisebb ujjlenyomat homályossá teszi, és ha nem két kézzel, a keretnél fogjuk meg, könnyen kilazul a szárak csuklója. Bepárásodik, porosodik, de egész tudománya van annak is, hogyan kell tisztítani, lehetőleg speciális tisztítószerrel, mikroszálas törlővel, mert még a legfinomabb papírzsebkendő is karistolhatja. Jó lenne megfogadni azt a tanácsot is, hogy használat után azonnal kemény tokba tesszük, védve a sérüléstől, töréstől, no, de ki képes erre, amikor naponta százszor veszi le, teszi fel újra? Így aztán vagy az esetlen nyakba akasztható zsinórral használjuk, vagy marad az állandó, visszatérő probléma: ”Hova is tettem a szemüvegemet?” Az meg Murphy törvényei közé való tény, hogy szemüveg nélkül sokkal nehezebb megtalálni a szemüveget... Hasonlóképpen sok törődést, odafigyelést igényel a kontaktlencse viselése is – ráadásul, ha nem jól használjuk, a szemünknek is árthatunk vele. De jó lenne megszabadulni mindettől!

Szabaduljon meg a szemüvegétől!

A modern szemészet ma már képes olyan beavatkozásokra, amely rövid idő alatt, véglegesen feleslegessé teszi a látáskorrigáló segédeszközök használatát. Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy élnek ezzel a lehetőséggel, és a szemüveg és kontaktlencse helyett a lézeres látásjavítást választják. A lézeres látásjavítás a szem optikai hibáinak megszüntetésére szolgáló eljárás, egyre többféle szemprobléma esetén van lehetőség rá. Ilyen lézeres szemműtéteket több évtizede végeznek világszerte, több mint 10 millió kezelés bizonyítja a lézeres dioptriakorrekció megbízhatóságát és eredményességét. Az egyik leggyakrabban alkalmazott beavatkozás, fájdalommentes, hatékony, gyors és minden korábbi látáskorrekciós műtéti eljárásnál biztonságosabb.

Milyen látáshibák javíthatók lézeres látáskorrekcióval?

Negyven éves kor fölött a szemlencse veszít rugalmasságából, a nézett tárgy távolságát egyre kevésbé tudja követni. A folyamat során a fiatalkorban gömb alakú szemlencse alakja is változik: az ötvenes évekre a görbülete csökken, ellaposodik. A távoli tárgyak látóélessége emiatt nem változik, viszont a közeli tárgyakat, így a túl közelre helyezett monitor vagy könyv betűit sem látjuk eléggé tisztán, előbb-utóbb olvasószemüvegre lesz szükség. Az öregszeműségben szenvedők távolra jól látnak, azonban a közeli apróbb tárgyak, jelek látásélessége romlik, a betűk mintegy összefolynak a szemük előtt. A felsorolt kellemetlenségek nem betegség tünetei, hanem egy természetes élettani folyamat jelei, mégis, az első jelentkezésükkor mindenképpen tanácsos felkeresni egy szemész szakorvost, aki tisztázhatja, valóban az öregszeműség áll-e a háttérben, vagy más szemészeti elváltozás okozza ezeket a kellemetlenségeket. Korábban az öregszeműségről azt tartották, hogy sebészi eszközökkel nem korrigálható. Egy különleges eljárással, egy precíziós lézer segítségével azonban mód nyílt ennek kezelésére is. A lézeres szaruhártya korrekciót egyéni elbírálás alapján, a szaruhártya vastagságától függően, általában + 6 diotriáig végzik.

Az öregszeműségen kívül a szem egyéb fénytörési hibái, a rövidlátás, a távollátás és a belső szemtengelyferdülés okozzák a legtöbb látásromlást, ezek miatt szorulnak legtöbben látáskorrekcióra. Leggyakoribb a rövidlátás, ami minden negyedik embert érint. A rövidlátók közelre nagyon jól látnak, de a távoli tárgyakat elmosódottan érzékelik, ami például autóvezetés közben komoly gondot jelenhet, és az élet számos más területén is akadályt jelenthet számukra. A rövidlátás oka lehet, hogy a szaruhártya görbülete túl nagy, vagy a szemgolyó tengelye túl hosszú. Ezért a szem fókuszpontja az ideghártya elé kerül, így a retinára elmosódott kép vetül. A lézerkezelés a rövidlátást a szaruhártya görbületének „lefaragásával” korrigálja, a fókuszt hátrafelé, az ideghártya síkjába tolja el.

A távollátás ritkábban fordul elő, a népesség tizede érintett. Ebben az esetben a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos, vagy a szemgolyó tengelye túl rövid. Mindezek következtében a fénysugarak a retina síkja mögé fókuszálódnak. A lézeres beavatkozás a távollátást a szaruhártya görbületének növelésével kezeli, a fókuszpontot a retina síkjába hozza előre. A távollátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak, az olvasás és a gépkocsivezetés is nehézséget jelent.

A belső szemtengelyferdülés, az astigmia is gyakori látáshiba. Ilyenkor a szaruhártya alakja egy rögbi labdára hasonlít, melynek két fő görbülete van (az egyik domborúbb, a másik laposabb). Emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, éles kép nem keletkezik. A lézerrel végzett műtét során mind a két görbületet kell kezelni egyidejűleg, hogy a látóhártyán a kép éles legyen.

Látáskorrekció lézerrel

A lézeres látásjavítás a legmodernebb műszerek, számítógépek segítségével történik. A beavatkozás során a szaruhártya legkülső hámrétegét fellazítják, majd egy nagy pontosságú eszközzel lebenyszerűen felhajtják. Ezután a lézer elpárologtatja a látásjavításhoz szükséges szövetmennyiséget a szaruhártyáról. Rövidlátás esetén a felesleges szaruhártya-domborulatot távolítja el, távollátás esetén viszont körben kimélyítve domborúbbá alakítja a szaruhártyát. A legújabb eljárással már van mód a teljesen egyedi, szemenként is különböző, ún. magasabb rendű fénytörési eltérések kezelésére is. A szaruhártya-korrekció után a hámot visszahajtják, varratra nincs szükség és máris megkezdődik a gyógyulási folyamat. Ez az eljárás pár percig tart, nem jár fájdalommal. Több évtizede végzik, a rövidlátás, távollátás és asztigmia lézeres korrekciójára egyaránt alkalmazzák.

A mindössze néhány perces lézeres szemműtét helyreállítja a látásélességet, úgy, hogy a továbbiakban látásjavító eszközre, sem szemüvegre, sem kontaktlencsére nem lesz szükség. Megszűnnek a bosszúságok, a páciens szemüveg nélkül egyből fiatalabbnak és szabadabbnak érezheti magát, megnőhet az önbizalma, semmilyen tevékenységében nem korlátozza a látásproblémája tovább.


Forrás: Vital
2014. 09. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés