2024. Július 18. csütörtök
Bár a látható dolgok egyszerre mindig csupán az egyik szemünkön keresztül jutnak el az agyba, az képes azonnal koherens képet alkotni, ezért érezzük úgy, hogy mindkét szemünkkel látunk. Egy tanulmány szerint az agy azzal is tisztában van, mikor melyik szemünk fogadja az információt, és így képes az adott szemet keményebb munkára fogni.

Peng Csang (Peng Zhang), a Minnesota Egyetem kutatója és munkatársai elsőként támasztották alá tudományosan a tényt, hogy egy szemmel is képesek vagyunk figyelni, még akkor is, ha fogalmunk sincs, honnan fog érkezni az inger. A kutatók vizsgálataik segítségével azt is megállapították, hogy minél keményebben dolgozik a szemünk, annál hatékonyabban képes ellátni a feladatát.

szem, látás, agy

A szakemberek két kísérletben hat-hat, 20-29 év közötti önkéntessel nézettek képeket egy speciális készülék segítségével, amely képes az egyes szemeket ért ingereket elkülöníteni egymástól.

A Psychological Science című szaklapban közölt tanulmány szerint lehetséges, hogy a szem és az agy közötti kommunikáció sokkal rugalmasabb és erőteljesebb, mint ahogy azt a tudósok eddig hitték. Könnyen meglehet, hogy az agyban olyan binokuláris neuronok találhatóak, melyek mindkét szemből befogadják az információkat, majd egybevetik azokat, és még azt is felismerik, melyik szemből érkezett egy adott információ, és így azt a szemet ösztönzik keményebb munkára.


Forrás: Medipress
2011. 10. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés