2024. Július 24. szerda
A jólét-paradoxon  -  Amiről a reklámok nem beszélnek  -  Hat kutya elég hozzá, hogy a kutyatápot minősítsék -  “A termék aflatoxint tartalmaz“ -  Aflatoxin és mycotoxin a kutyatápokban - sokkoló adatok -  Vegyszerkoktél kutyáknak kifejlesztve  -  Egészséges koszttal a rák ellen
A kutyák között is egyre több áldozata van azoknak a civilizációs betegségeknek, amelyek az embereket sújtják. Mára a rák szinte népbetegséggé vált körükben. Puszta véletlenről van szó?

A daganatos betegségek a fejlett világban népbetegségnek számítanak - nem csak az emberek, a kutyák körében is. A számok megdöbbentőek. A Coloradói Állami Egyetem kutatása szerint azoknak a házi kedvenceknek, amelyek halálának oka nem öregségi végelgyengülés, az 50%-a rákban pusztul el.

Kutya petchef nyitó

De milyen tényezők eredményezhetik, hogy ilyen sok kutyát sújtanak a daganatos betegségek? A szakirodalom számos lehetséges okot említ, mint például:

•túltenyésztés,

•a Napból érkező UV-sugárzás,

•egyes vírusok,

•hormonális hatások,

•krónikus gyulladások.

A jólét-paradoxon

A fentiek mellett meglepő módon számításba kell venni a javuló életkörülményeket és az orvostudomány fejlődését is. Ugyanis a daganatos megbetegedések valószínűsége egyenesen arányos az életkorral. Manapság pedig a kutyák egyre tovább élnek, miközben a fejlett országokban elérhető magas szintű állatorvosi ellátásnak köszönhetően csökken a latencia. Azaz jóval több beteg kutya jut el az állatorvoshoz, így a korábban diagnosztizálatlan esetekben is kiderül, hogy az állat rákos.

A megbetegedések aránya azonban egyre nő, és extrém magas szintjük egyik fent említett tényezővel sem magyarázható a teljesség igényével. Miközben egyre több tudományos bizonyíték tanúskodik arról, hogy a rák terjedésében meghatározó szerepe lehet a kutyák helytelen táplálásának.

Amiről a reklámok nem beszélnek

A kutyatápok gyártása és forgalmazása óriási üzlet, globálisan több mint 30 milliárd fontos (!) forgalomról beszélhetünk. Egy ekkora ágazatnak pedig a lobbiereje sem elhanyagolható. Mit is jelent ez? Például azt, hogy a minőséget szavatoló vizsgálatok szabályait is befolyásolni tudják.

Petchef kutyatáp

Hat kutya elég hozzá, hogy a kutyatápot minősítsék

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) minősítése nélkül nem lehet egy kutyatápra ráírni, hogy “Complete and Balanced”, vagyis “teljes értékű és kiegyensúlyozott”. A minősítéshez azonban elegendő, ha 8 kutyát 26 hétig táplálnak az adott kutyaeledellel. Ráadásul közben a kutyák negyedét ki lehet vonni a tesztből - tehát mindössze 6 kutya eredményei alapján kiadható a prémium kategóriára utaló minősítés.

“A termék aflatoxint tartalmaz“

Ezt a mondatot biztosan nem halljuk egyetlen reklámban és nem olvashatjuk egyetlen kutyatáp csomagolásán sem. Az aflatoxin ugyanis egy rendkívül erős karcinogén, vagyis rákkeltő penészgomba, amely a termesztés, illetve a nem megfelelő tárolás során fertőzi meg a gabonákat, elsősorban a kukoricát. Az aflatoxint ráadásul semmiféle hőkezelés nem képes elpusztítani. Amellett, hogy rákkeltő, az aflatoxinból már testtömegkilogrammonként 0,5-1 mg elfogyasztása tönkreteszi az állat máját, és néhány napon belül összeomlik szervezetének működése. Tartós fogyasztás esetén ennél kisebb mennyiség is ugyanezt eredményezi, mert a toxin felhalmozódik a szervezetben.

A aflatoxin jellemzően az árvizek nyomán víz alá került termést fertőzi meg. Eredetileg az ilyen gabona emberi és állati fogyasztását is megtiltották. Ám miután az árvízben károsodott termés 75 millió dolláros veszteséget okozott az amerikai gazdáknak, az FDA úgy döntött, hogy a takarmányok gyártásához engedélyezi az aflatoxinnal szennyezett gabona felhasználását.

Aflatoxin és mycotoxin a kutyatápokban - sokkoló adatok

A Hongkongi Fogyasztóvédelmi Tanács a South China Morning nevű lapban tette közzé egy kutatás eredményét, amelyben 40 kutyatáp összetételét vizsgálták. Az adatok alapján az összes vizsgált mintában kimutatták az aflatoxin B1 nevű, rendkívül karcinogén anyagot - belértve a három piacvezető prémiumkategóriás terméket is.

Hasonló kutatást végeztek egy amerikai agrárholding, a takarmányokat is gyártó és forgalmazó Alltech megbízásából, amikor 965 kutyatápmintát vettek alá laborvizsgálatoknak. Az eredmények szerint a minták 98% százalékában (!) találtak karcinogén mycotoxinokat, 93 százalékukban pedig halmozottan karcinogén mycotoxinokat mutattak ki.

Vegyszerkoktél kutyáknak kifejlesztve

Az afla- és mycotoxinokon túl a gyártók is gondoskodnak róla, hogy a bolti kutyaeledelek számos egészségre ártalmas élelmiszer-adalékot tartalmazzanak. Egy kis ízelítő a “koktélból”, amiről vajmi keveset tudhatunk meg az összetevők listáját böngészve:

•Propilén-glikol - tartósítószer, eredetileg fagyálló (!). Azon túl, hogy az emésztőrendszerben rákot okoz, bélelzáródást is eredményez.

•Ethoxyquin (E-324) - tartósítószer, eredetileg gyomirtó (!) amely a rák mellett vese- és májkárosodást idéz elő.

•Blue 1 és Blue 2 - mesterséges színezékek. Rosszindulatú agydaganatot okozhatnak, továbbá rajta vannak a 12 legkárosabb élelmiszeripari adalékot tartalmazó listán.

•A száraz kutyatápokban felhasznált csontlisztben található fluroid is rákkeltő - “grátiszként” pedig megpuhítja a kutyák csontrendszerét.

Egészséges koszttal a rák ellen

A házi kedvencek jó minőségű, otthon készített ételekkel történő táplálása megfelelő alternatívát jelenthet a bolti száraz kutyatápokkal szemben. Csakhogy a gazdik jelentős része nem rendelkezik elegendő idővel ahhoz, hogy maga készítse el kutyája eledelét.

Háztáji bárány petchef

Számukra tálcán kínálja a megoldást egy hazai cég, a PetChef. A PetChefnél olyan alapanyagokat használnak, amelynek minősége kiváló, emberi fogyasztásra is alkalmasak. A marha, sertés, bárány, pulyka, valamint nyúl színhúst kizárólag ellenőrzött forrásból, hazai termelőktől szerzik be. Emellett ételeik többféle superfoodot - például édesburgonyát, kinoát, áfonyát, sütőtököt és chiamagot - is tartalmaznak.

A PetChef által kínált fogások receptjei mindenféle mesterséges adaléktól, ízfokozótól, tartósítószertől, színezéktől mentesek. A recepteket Dr. Varga József állatorvos útmutatása szerint állították össze, aki a kutyák táplálásának elismert szakértője.

Ráadásul minden náluk rendelt ételre érvényes a Tiszta Tányér Garancia. Ez azt jelenti, hogy ha az adott fogás mégsem ízlene a kutyának, díjmentesen kicserélik egy másik ízre - vagy akár a teljes árat visszatérítik. Amennyiben valaki bizonytalan, melyik fogást válassza a kínálatból a kutyája számára, kipróbálhatja a Kóstoló csomagot, amely az összes fogásból ízelítőt ad.


2020. 03. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés