2021. Május 08. szombat
Azonosították azt a fehérjét, amely kritikus az immunsejtek túlélése szempontjából – olvasható a European Journal of Immunology oldalain.

A programozott sejthalál fontos szabályozó mechanizmus, mely, ha életbe lép, a sejt öngyilkosságát vonja maga után. Amennyiben sikerül elpusztítani a kórokozókat és már nincs szükség az immunrendszer aktivitására, a szervezet ezzel a módszerrel állítja le a fehérvérsejteket. Mindazonáltal a szabályozás igen jól meghatározott, és annak felborulása autoimmun, vagy akár daganatos betegségeket idézhet elő. Most az Otto von Guericke Egyetem (Magdeburg) és a Helmholtz Infektológiai Kutatóközpont (Braunschweig) munkatársai a c-FLIP-R ezen folyamatban játszott szerepét mutatták ki: amennyiben a fehérje hiányzik, a sejtek hajlamosabbak lesznek a halál program beindítására.

Ennél persze bonyolultabb a helyzet, hiszen a c-FLIP három formában létezik. Míg a c-FLIP-L és c-FLIP-S izoformákat illetően viszonylag bőséges ismeretanyag áll rendelkezésünkre, addig a c-FLIP-R sokáig rejtve maradt. A szóban forgó vizsgálat során Ingo Schmitz professzor és munkatársai megállapították, hogy a molekula aktiválódása megvédi az immunsejteket a programozott sejthaláltól. Egyelőre csupán egérkísérletekben sikerült a bizonyítás, ezért az eredményeket még humán körülmények között is meg kell ismételni. Az aktív c-FLIP-R lecsökkentette az egerek Listeria baktériummal szembeni fogékonyságát.


Forrás: Medipress
2013. 06. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés