2024. Július 18. csütörtök
Egy nemrégiben végzett kutatás szerint kifinomult agyi szkennerrel lehetővé válhat kimutatni az intenzív osztályon fekvő, öntudatlan agysérült betegeknél, hogy van-e bármilyen agyi funkciójuk, ami azért is lenne nagyon fontos, mert így a családtagok könnyebben tudnának döntést hozni a szerettük további kórházi ellátásával kapcsolatban.

Amint arról a kutatást vezető dr. Brian Edlow, a Massachusetts Általános Kórház munkatársa beszámolt, mivel az öntudat jeleinek korai felfedezése hosszútávon jobb kilátásokat jelent a beteg számára, ezzel az újfajta teszttel a páciens rehabilitációja is felgyorsulhat, amennyiben kikerül az intenzív osztályról.

A vizsgálat során 16 súlyosan agysérült beteget kísértek figyelemmel, akiknél az derült ki, hogy funkcionális MRI és EEG segítségével ki lehetett mutatni az öntudatnak azon fokát, amelyet sima neurológiai vizsgálatokkal nem. Természetesen a vizsgálatok még számos pontosításra várnak, de mindenképpen ígéretes dolog, hogy lehetőség nyílhat az eddigieknél precízebben megállapítani, hogy valakinél van-e még esély az öntudata visszanyerésére, és megfelelő rehabilitációval akár a teljes felépülésre is. A vizsgálat további részleteiről a Brain című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress
2017. 07. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés