2024. Július 18. csütörtök
Egy brit édesanya arról számolt be, hogy tizenéves fia sajtfüggőként és kényszeres káromkodóként ébredt kilencnapos kómájából.

A 15 esztendős Kai Thomas hirtelen, életveszélyes agyvérzést szenvedett tavaly júniusban. A Sheffieldi Gyermekkórház orvosai műtéttel enyhítették az agyára nehezedő nyomást, és kilenc napra kómába helyezték, hogy a szervezete felépülhessen a megrázkódtatásból. Amikor felébredt, az agyi trauma következtében eleinte képtelen volt a járásra és a beszédre. Szerencsére azóta újra tud járni és beszélni, de néhány meglehetősen szokatlan mellékhatást tapasztalt. Sajtfüggő lett, naponta több egész sajtot megeszik (még a müzlijére is tesz belőle), és a korábban jól nevelt fiú édesanyja legnagyobb bánatára rendszeresen káromkodik.

Édesanyja, a 35 éves Tracey elmondta, hogy Kai korábban jól nevelt, jó természetű fiú volt. Tavaly júniusban, miután hazaért az iskolából, fejfájásra panaszkodott, majd hirtelen összeesett. Tracey kihívta a mentéket, akik kórházba szállították. A vizsgálatok agyi vérzést mutattak ki, ami az orvosok szerint magától is kialakulhatott, de az is lehet, hogy Kai megütötte magát. A sebészek hat órán át küzdöttek az életéért, mire sikerült stabilizálni az állapotát. Ezután mesterséges kómába helyezték, hogy szervezete felépülhessen. Az orvosok szerint megszokott dolog, hogy valakiben a kómából való ébredés után helytelen vagy agresszív viselkedés tapasztalható. Ez azonban csak a káromkodást magyarázza, a sajtfüggőséget nem. A Headway jótékonysági szervezet szóvivője szerint azonban a fejsérüléseknek fizikai, kognitív, érzelmi és magatartási következményei is lehetnek, és nincs két egyforma eset.


Forrás: Medipress
2015. 03. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés