2024. Október 03. csütörtök
A Deakin Egyetem C-PAN kutatóközpontja kimutatta, hogy az üdítőitalokban lévő koffein növeli az üdítőfogyasztást.

A British Journal of Nutrition szaklapban közzétett kutatás azt mérte, milyen hatást gyakorol a koffein a cukrozott üdítőitalok fogyasztására. Kiderült, hogy a koffeintartalmú italokat fogyasztó emberek sokkal nagyobb mennyiséget ittak, mint azok, akik koffeinmentes változatot fogyasztottak. „Ez a kutatás megerősíti, milyen fontos a koffein étrendi adalékként való alkalmazásának szigorú szabályozása, mivel hajlamosak vagyunk túlzásba vinni ennek az összetevőnek a fogyasztását” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Lynn Riddell. „A tápanyagszegény, energiában gazdag ételek is italok egyre nagyobb mennyiségű fogyasztása jelentős mértékben hozzájárul a túlsúly és elhízás állandó problémájához.”

A koffein egy széles körben fogyasztott, enyhén addiktív vegyület, amely természetes módon van jelen a kávéban, a teában és a csokoládéban, az üdítőitalokban, főként a kóla ízesítésű és az energiaitalokban azonban adalékanyagként fordul elő. A becslések szerint az üdítőital-fogyasztás több mint 60 százalékáért a koffeintartalmú változatok felelősek. A C-PAN kutatásában kilencvenkilenc 18 és 30 év közötti alany vett részt, akiket véletlenszerűen beosztottak egy koffeintartalmú illetve egy koffeinmentes üdítő csoportba. A résztvevőkkel elhitették, hogy a vizsgálat célja egy citrom ízű üdítőital ízének értékelése. A 28 napos kutatási időszakban a résztvevők annyit ihattak az üdítőből, amennyit akartak, és a fogyasztásukat naponta mérték. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a koffeintartalmú csoport tagjai 419 ml üdítőt fogyasztottak, ami jelentősen nagyobb mennyiség, mint a koffeinmentes csoport tagjainak átlagosan 273 ml-es fogyasztása.


Forrás: Medipress
2015. 01. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés