„Mindegyikünkre más hatást gyakorolhat a koffein” – nyilatkozta a kutatás szerzője, Marilyn Cornelis, a Northwestern University Feinberg School of Medicine adjunktusa. Korábbi eredmények alapján a kávéfogyasztási szokások és a különböző génvariációk között összefüggés áll fenn. Az új kutatásban ezen génvariációk és a kávézás után a vérben megjelenő anyagok közti kapcsolatot vizsgálták.
Bizonyos génvariáns alacsonyabb koffein metabolitokkal párosul (ezek szerint ezekben az emberekben a koffein anyagcseréje gyorsabb), s ezt a génvariánst korábbi kutatásokban a gyakoribb kávéfogyasztással hozták összefüggésbe. Cornelis és csapata emellett még egy szokatlan eredménnyel szolgáltak: egy olyan génnel, melynek fontos szerep jut mind a koffein, mind a glükóz és lipid anyagcserében. A kutatás eredménye egy 10.000 főből álló európai tanulmány feldolgozásából készült, s a Human Molecular Genetics című kiadványban jelentek meg.