
Margreet Vissers professzor és kollegái egy jelenleg is folyamatban lévő nagyobb kutatássorozatban vesznek részt, amelynek célja a C-vitamin az emberi szervezet működésében betöltött szerepének megértése. A tudósok ezen kívül igyekeznek megtalálni a legjobb természetes módszereket a szükséges C-vitamin-mennyiség pótlására is. Az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos szaklapban nemrég megjelent tanulmányuk az izmok C-vitamin-felvételének témáját járja körbe.
A kutatások szerint a vázizmok rendkívül érzékenyen reagálnak a C-vitamin-bevitel változásaira, mivel ezeknek az izmoknak a C-vitamin-tartalma jelentősen csökken, ha a bevitel az optimális mennyiség alá csökken. Ez az izomfunkciókra is hatással van. Az emberi szervezetben az izmok jelentik a legjelentősebb C-vitamin-raktárt. Vissers professzor és kollegái a kísérletben részt vevő 54, 18 és 35 év közötti férfinak hat héten keresztül napi fél illetve napi két kivi fogyasztását engedélyezték. Ezek után megmérték izmaik és szervezetük C-vitamin-szintjét. A tudósok szerint a résztvevők általános energiaszintje sokkal magasabb volt a napi két kivi elfogyasztásától, ez pedig valószínűleg a normális izomfunkcióknak volt köszönhető.
"A C-vitamin-szint fenntartásához a legjobb módszer a vitamindús ételek, például a kivi rendszeres fogyasztása" - mondta Vissers professzor. "A legtöbben azt hiszik, hogy minden gyümölcs és zöldség egyaránt alkalmas a C-vitamin pótlására, ez azonban nem igaz. Az egyes ételekben található vitaminmennyiség nagyon különböző, ezért fontos, hogy sokféle vitamindús ételt fogyasszunk, köztük naponta legalább egyszer a kivihez hasonlóan C-vitaminban gazdag gyümölcsöket is. Ez segít fenntartani az optimális vitaminszintet, ami az izmok működéséhez elengedhetetlen."