2021. Június 21. hétfő
A veseelégtelenség a cukorbetegség egyik fő szövődménye, amely kísérleti egereket vizsgáló amerikai kutatók szerint magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrenddel visszafordítható lehet.

Az epilepsziás gyerekek kezelésében is alkalmazott ketogén diéta lényege, hogy kiéhezteti a szervezetet szénhidrátokból, cukorból, így veszi rá, hogy glükóz helyett inkább zsírt égessen el, azt használja energiaforrásként. Az étrend olyannyira megszorító, hogy szakember felügyelete mellett kell alkalmazni. A választható ételek között van például tejszínes tojásrántotta, szalonnás-vajas omlett vagy majonézbe forgatott saláta.

vércukorszint, ketogén diéta

A New York-i Mount Sinai Kórház kutatócsoportja két egércsoportot vizsgált, amelyeket génmódosítással 1-es, illetve 2-es típusú diabéteszre tettek érzékennyé. Az egyik csoportot hagyományos módon etették, míg a másikat ketogén diétán tartották. A kísérletben nyolc hét elteltével helyreállt a ketogén étrenden tartott egerek veseműködése – írták a tanulmány szerzői a PLoS ONE című nyílt tudományos portálon.

A szakemberek feltételezése szerint a diéta azért lehet hatásos cukorbetegségben, mert gátolja az étel lebontása során keletkező glükóz káros hatását azoknál, akiknél hiány van az ehhez szükséges inzulinból.

„Tanulmányunk az első, amely megmutatta, hogy kizárólag egy étrendi beavatkozás elegendő, hogy visszafordítsa a cukorbetegség e súlyos szövődményét” – mondta Charles Mobbs kutatásvezető hozzátéve, hogy az embereknél vélhetően egy hónapos diéta elegendő lenne ahhoz, hogy elkerüljék a veseelégtelenséget.


Forrás: MTI
2011. 04. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés