2023. December 03. vasárnap
ÉletMentő App -  ICE – In case of emergency -  Elsősegély – mit kell tennem? -  Fade -  Helpynet -  Szív City
Az okostelefonok elterjedése újfajta egészségügyi kommunikációt és szolgáltatások megjelenését teszi lehetővé: ma már számos ingyenesen letölthető, hasznos és egyszerűen kezelhető egészségügyi applikáció (alkalmazás, app) és okoseszköz elérhető az Android és az iOS operációs rendszerű készülékekre.

Fontos viszont szem előtt tartani, hogy az egészséggel, fitnesszel kapcsolatos appok elsődleges célja az egészségtudatosabb életmód kialakítása, ezért ha valaki bármilyen betegséggel küzd, akkor hitelesített orvosi mérőkészüléket érdemes beszereznie.

Az okoseszközök és alkalmazások segíthetik az egészségi állapot alakulásának nyomonkövetését, de nem helyettesítik a kezelőorvos által javasolt módszerek és eszközök használatát.

Okostelefon életmenö appok

Sürgősségi ellátást támogató applikációk

Számos alkalmazás készült kifejezetten olyan felhasználóknak, akiknek kórtörténetében sürgősségi ellátást igénylő állapot, például anafilaxiás sokk szerepel, vagy olyan krónikus betegséggel élnek, amely hirtelen állapotromlás esetén sürgősségi ellátást igényelhet. Más appok pedig a segítségnyújtásban szolgáltatnak gyakorlati segítséget.

ÉletMentő App

Az Országos Mentőszolgálat által bevezetett mobilalkalmazás tartalmazza a felhasználó profilját a legfontosabb adataival (gyógyszerérzékenység, ismert betegség, kezelés, legközelebbi hozzátartozó), melyek a segélyhívással egyidőben a mentésirányítóknál is megjelennek. Az applikáció további előnye, hogy a GPS-en keresztül pontos helymeghatározást küld el a mentőknek.

Az alkalmazás hasznos segítséget nyújt a legközelebbi sürgősségi osztály, háziorvosi ügyelet, gyógyszertár megtalálásban is. A felhasználó külföldön is tud segítséget kérni: az app automatikusan abba a központba irányítja, amelynek a vonzáskörzetében tartózkodik.

ICE – In case of emergency

Ez az alkalmazás a lezárt telefon képernyőjén hoz létre egy olyan felületet, amit a telefon feloldása nélkül is meg lehet nézni. Ha a felhasználó összeesik, rosszul lesz valahol, akkor a környezetében lévők elolvashatják a kis kártyán lévő információkat (név, vércsoport, tajszám, allergia, betegség stb.), valamint az elsődlegesen értesítendő telefonszámokat, melyek a telefon feloldása nélkül is hívhatók.

Elsősegély – mit kell tennem?

Az alkalmazás könnyen érthető elsősegélynyújtási tananyagot biztosít számos vészhelyzetben, így például csonttörés, fulladás, ájulás, hőguta, sebkezelés, mérgezés, égési sérülés, stroke esetén. A program segítségével baleset vagy rosszullét esetén megkezdhető az újraélesztés, vagy gyorsan megtalálható a legközelebbi kórház vagy defibrillátor.

Fade

Az applikáció érzékeli, ha egy idős ember aktivitásában szokatlan változás állt be. Ha hosszú ideig inaktivitást érzékel, vagy azt, hogy az illető elesett, először a telefon felhasználóját figyelmezteti, és ha ő nem reagál, vészjelzést küld a felhasználók által beprogramozott számokra, vagy – a beállítástól függően – hívja a mentőket.

Helpynet

Az applikációban össze lehet kötni virtuálisan a családtagokat, közeli barátokat, akik vészhelyzet esetén egy gombnyomással értesítést küldhetnek egymásnak. A felhasználók előzetesen rögzíthetik az alkalmazásban a vércsoportjukat, a krónikus betegségeiket, esetleges gyógyszerérzékenységeiket, melyek hasznosak lehetnek a segítségnyújtóknak. Az app nem csak egészségügyi vészhelyzetek esetén használható: a gyerekek például riasztást küldhetnek a szüleiknek GPS-koordinátáikkal együtt, vagy lehetőség van bejelenteni tűzeseteket is.

Szív City

A Szív City virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai regisztrációval vállalták a köztéri áldozatok megsegítését hirtelen szívleállás esetén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a közelükben valakinek leáll a szíve, akkor az Országos Mentőszolgálat a mentősök riasztásával egyidejűleg a helyszín 500 méteres körzetében tartózkodó Szív City tagokat is értesíti, akik térkép segítségével a helyszínre sietnek, és elkezdik az újraélesztést a mentők megérkezéséig.


Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
2022. 07. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés