2024. Október 05. szombat
Az ipari körülmények között történő kávépörkölés során diacetil szabadul fel. Ennek az elfogyasztása biztonságos, ám hosszú időn keresztül belélegezve károsítja a tüdőt – állítják a szakemberek.

Az erős feketétől a kapucsínóig naponta négymilliárd adag kávé fogy el a világon. A háttérben pedig emberek ezrei dolgoznak, hogy gazdag aromájú barna szemeket állítsanak elő az eredetileg zöld kávébabból. Ez a munka azonban visszafordíthatatlan tüdőkárosodást okozhat – olvasható a Milwaukee Journal Sentinel című lapban. A kávéból pörkölés hatására diacetil szabadul fel. Ezt az organikus vegyületet ízfokozóként használják. Egyik legnépszerűbb felhasználási módja a pattogatott kukorica vajízűvé varázsolása. Az irányelvek szerint biztonságos a fogyasztása, ám felhevítve és belélegezve már káros az egészségre.

A kukoricaültetvényeken dolgozó munkásoknál az 1990-es években súlyos, gyógyíthatatlan tüdőbetegséget diagnosztizáltak az egyesült államokbeli Betegség-megelőzési és Járványügyi Hivatal adatai szerint. Főleg obliteratív bronchitis-ük lett, ami egy ritka kórkép, és most már „popcorn-munkás betegség” néven ismert. A Milwaukee Journal Sentinel munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a kávépörköléssel foglalkozó gyárakban fennáll-e hasonló veszély, aminek eredményeképpen két közepes méretű wisconsini üzemben a megengedett határértéknél négyszer magasabb diacetil-szintet mértek a levegőben.


Forrás: Medipress
2015. 10. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés