2024. Július 16. kedd
Az instant kávé története -  Az instant kávé előállítása  -  Az instant kávé nem valódi kávé? -  A pótkávé az nem valódi kávé -  A valódi kávé titka
Az instant kávé is valódi kávé, vagy teli van mindenféle adalékanyagokkal? A pótkávéban van egyáltalán kávébab? Mi lehet a valódi kávé titka? Szakértők bevonásával kerestük a választ a fenti kérdésekre.

A kávéfőzés - a kapszulás kávégépektől eltekintve - kissé körülményes tevékenységnek számít. Legalábbis kávéfőzőre mindenképpen szükség van hozzá, és némi időre is. Nem csoda, hogy a gyors, sőt azonnali kávékészítés gondolata, amihez forró vízen kívül más nem kell, régóta foglalkoztatja a kávéfogyasztókat. Erre pedig az egyik legjobb megoldás az instant kávé. Abban persze majdnem mindenki egyetért, hogy még a legjobb minőségű azonnal oldódó kávé sem közelíti meg az élmény, ami egy pohár frissen lefőzött presszókávé jelent. Ehhez persze nem csak kiváló alapanyag, jó minőségű kávégép, hanem kellő szakértelem is szükségeltetik. Utóbbi megszerzésére pedig kiváló lehetőség egy színvonalas barista tanfolyam.

Barista kávé 1

De haladjunk sorjában, és mindenekelőtt kanyarodjunk vissza az instant kávéhoz.

Az instant kávé története

Az azonnal oldódó kávé térhódításához a kezdőlökést a nagy gazdasági világválság jelentette. Ekkoriban - a legtöbb árucikkhez hasonlóan - kávéból is túltermelés mutatkozott. Ez volt az egyik oka, hogy a brazil kormány megkereste a svájci Nestlét: dolgozzon ki egy hatékony módszert, amivel a felhalmozódott kávékészleteket tartósítani lehet. A feladatot az óriáscég kutatólaboratóriumának vezetője, a kávéguruként jellemzett Max Morgenthaler oldotta meg: az 1930-as évek végére piacra került a Nescafé. Bár már korábban is voltak próbálkozások, sőt, nem is ez az első instant kávé, amit forgalomba hoztak, a márka mégis egybeforrt az azonnal oldódó kávé fogalmával. (Még köznevesült is a magyarban a neszkávé kifejezés).

Barista kávé 2

Az instant kávé előállítása

Erre kétféle módszert használnak. A legelterjedtebb liofilizálás, vagy fagyasztva szárítás. Ehhez először megőrlik a pörkölt kávébabot, majd pont olyan kávét főznek belőle, amit otthon is szoktunk, csak óriási mennyiségben. Ezután a kávéfőzetet besűrítik, ezt a sűrítményt lefagyasztják, majd megőrlik. A fagyott őrleményt vákuumba helyezik, ami kivonja belőle a nedvességet, és visszamarad a jól ismert kávé granulátum. A boltokban kapható azonnal oldódó kávék többsége így készül.

A másik eljárás a porlasztva szárítás. Ekkor a besűrített, de még folyadék halmazállapotú kávét egy hatalmas tartályba porlasztják, amelyben forró levegő áramlik. A végeredmény itt is az instant kávé granulátum. Ezt az eljárást a prémiumkategóriás instant kávék előállítására használják.

Az instant kávé nem valódi kávé?

Dehogynem! Bár számos tévhit kering ezzel kapcsolatban, amelyek szerint mindenféle adalékanyagok, állományjavítók, aromák, esetleg színezékek hozzáadásával pótolják az ilyen kávékból a valódi kávét. Nos, ebből semmi sem igaz, ugyanis az instant kávé is 100% kávéból van, és semmi másból. Tagadhatatlan, hogy sem az illata, sem az íze, aromája, sem az ereje nem mérhető egy pörkölt kávébabból készült, frissen főzött italhoz. Ez részben a gyártástechnológiának köszönhető, hiszen többször is intenzív hőkezelésen esik át, illetve fagyasztják is, és kivonják belőle a vizet. Mindez óhatatlanul hatást gyakorol az ízére.

Szakértők szerint azonban az, hogy az ilyen kávé nem annyira finom, inkább annak köszönhető, hogy meglehetősen olcsó, rosszabb minőségű kávébabot használnak az elkészítéséhez. Az ezekből készült kávénak frissen lefőzve sem lenne sokkal jobb íze. Ezért finomabbak a drágább, jobb minőségű instant kávék. De bármennyire is jó az ízük, egy frissen lefőzött presszókávéval nem vetekedhetnek.

Különbség van egy adag azonnal oldódó és egy presszókávé koffeintartalmát tekintve. Egy csésze instant kávé koffeintartalma 60-80 milligramm, míg egy presszó jellemzően 80 mg koffeint tartalmaz. Ez ugyanakkor elég széles határok között ingadozhat, fajtától függően 50 és 120, sőt, akár a 180 mg koffein is lehet egy csészében. p>

A pótkávé az nem valódi kávé

Aki egészségügyi okokból nem fogyaszthat kávét, annak jó megoldást jelent a pótkávé. A pótkávé egyrészt annak köszönheti létjogosultságát, hogy az elmúlt évszázadokban a kávé sokáig a gazdagok kiváltsága volt. Az egyszerű emberek, ha hasonló ízű italra vágytak, kénytelenek voltak valami mással helyettesíteni a drága kávébabot. A nagy háborúk, blokádok, és az ezeknek betudható alapanyaghiány ugyancsak kedvezett a pótkávépiac fellendülésének.

Barista kávé 3

A boltok polcain ma is sokféle pótkávét találunk, az egyik legismertebb hazai pótkávé, a gyerekek kedvence, a Maci kávé. Megdöbbentő, mennyire hasonló íze van a valódi kávéhoz - pedig abból egy szemernyi sincsen benne. Akkor mégis miből áll? Cikória aszalványból, árpából és rozsból főleg.

A cikóriát elsősorban salátanövényként ismerjük, de a pótkávék kedvelt alapanyaga is. A másik gyakori pótkávé-összetevő a maláta, vagyis a csíráztatott árpa. Ennek szárított és őrölt formája kerül a pótkávéba. De gyakran szerepel az összetevők között a rozs, illetve a rozsmaláta, a pörkölt mogyoró, cukorrépa vagy éppen szójabab is.

A valódi kávé titka

A legtöbben úgy gondolják, nincs titok, de abban majdnem mindenki egyetért, hogy az instant kávét, a pótkávéról nem is beszélve, érdemes hanyagolni, ha valaki a valódi kávé ízét szeretné élvezni. Az pedig, hogy például egy csésze presszókávéból hogyan lehet kihozni a maximumot, egy külön cikket érdemelne. Sokan a kiváló minőségű alapanyagra esküsznek, mások a frissen pörkölt kávét tekintik alapvetőnek. Olyanok is vannak, akik a kávéfőzéshez használt gép minőségét, illetve a megfelelő technikát hangsúlyozzák. Ha valódi választ szeretnénk a kérdésre, hogy mi a valódi kávé titka, érdemes egy baristához fordulni, akinek a kisujjában van ez a szakma.

A cikk elkészítéséhez a Bestmixer iskola barista oktatói nyújtottak szakmai segítséget.


Forrás: Bestmixer iskola
2019. 12. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés