
Eddig abból indultak ki a tudósok, hogy a kávéban lévő cafestol nevű vegyület növeli a vérben lévő LDL-koleszterin (rossz koleszterin) értéket. A kanadai McMaster Egyetem kutatói meglepő dolgot fedeztek fel: pontosan az eddigi állítás ellenkezőjére jutottak. Felszámolják a kávé, mint koleszterinnövelő mítoszát és a koffein koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatásáról írnak tanulmányukban.
A kávéfőzést követően a cafestol és kahweol vegyületek csak olyan kis mennyiségben jutnak a forró italba, hogy az semmilyen negatív hatást nem gyakorol a koleszterin értékekre.
------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:
38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!
Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szintén újkeletű tanulmányok igazolják, hogy a kávét és koffeintartalmú teát fogyasztók körében csökken a szív-érrendszeri megbetegedések rizikója. Eddig viszont ezt a tényt biokémiai alapon még nem bizonyították. A kanadai kutatóknak sikerült bizonyosságot nyerni: a koffein, az eddigi tudományos állítással szemben, csökkenti az LDL-koleszterint.
Nyilvánvaló az összefüggés a rendszeres koffeinfogyasztás és a vérben lévő PCSK9-es protein értékek között. Ez a protein segíti a májban a felesleges LDL-koleszterin lebontását. Utóbbi proteinre a koffein nem direkt módon hat, hanem egy másik, kardiometabolikus betegségek (cukorbetegség, zsírmáj) kialakulásáért felelős proteint blokkol.