2021. November 30. kedd
A naponta négy, vagy akár több kávét elfogyasztó nők ritkábban kerülnek agyi katasztrófa miatt kórházba, mint a nem kávézók. A kávékedvelők számára biztató eredményeket a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, a Circulation közölte.

Az Egyesült Államokban 1976 óta zajlik egy nagyszabású közegészségügyi felmérés, a Nurses' Health Study, mely összesen 127 ezer nő bevonásával próbálja feltérképezni azt, hogy a nők körében milyen gyakori a rosszindulatú daganatok, illetve a szív- és érbetegségek előfordulása, és hogy a betegséggel milyen előzmények, kóros hatások hozhatók kapcsolatba.

kávé, agyi katasztrófa

Az óriásvizsgálat legújabb eredményei arra vonatkoznak, hogy a kávéfogyasztás, illetve az agyi katasztrófák között van-e összefüggés. A témát az indokolta, hogy a fekete italban lévő koffein élénkítő hatása mellett gyorsíthatja a szívműködést és emelheti a vérnyomást, kiváltképp akkor, ha valaki sokszor kávézik.

Ester Lopez-Garcia és munkacsoportja a Nurses' Health Study több mint 83 ezer résztvevőjének adatait dolgozta fel. A kávéfogyasztást és a nők egészségének alakulását 24 éven keresztül figyelték. A tanulmányban minden résztvevő súlyos betegségét, esetleges halálát gondosan dokumentálták, ezért pontosan tudták, hány esetben fordult elő agyvérzés, gutaütés, vagy bármi, egyéb bénulás.

Ha az egyéb tényezőket – életkor, dohányzás, alkoholfogyasztás vagy hormonkezelés – külön figyelembe vették, a kávézás hatásának célzott értékelése meghökkentő eredménnyel végződött. Azok a nők, akik naponta legalább négy alkalommal kávéztak, 20 százalékkal ritkábban kaptak agyi katasztrófát, mint akik legfeljebb havonta egyszer ittak kávét.

A kávé jótékony hatása elsősorban akkor érvényesült, ha a kávézó nő nem dohányzott – akkor az agyi katasztrófák elleni védelem 43 százalékosnak bizonyult. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás megakadályozza a kávé kedvező egészségügyi hatását is, vagy megfordítva: a cigaretta káros befolyását a kávé sem tudja visszafordítani.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés