2025. Január 10. péntek
A vörösboros, fűszeres páclében megfürdetett libát illatos gyümölcsökkel készítjük és mézzel, narancslekvárral sütjük készre. Már a recept olvasgatása is öröm, mivel annyi ínycsiklandó fűszer kerül az ünnepi ételbe.

Klibasült

Hozzávalók a páchoz:

• 5 l víz

• 250 g só

• 75 g cukor

• 1 fahéjrúd

• 2 ek őrölt feketebors

• 1 ek koriandermag

• babérlevél

• csokor friss kakukkfű (lehet szárított is)

• 0.5 l száraz vörösbor

• egész liba (4-5 kg)

Adjuk a vízhez a sót, a cukrot, a fűszereket és a fél csokor friss kakukkfüvet, valamint a vörösbort és forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni a páclevet. Mossuk meg a libát, töröljük szárazra és tegyük a pácba 12 óra hosszára. (A libát teljesen fedje be a lé.)

További hozzávalók a liba belsejébe:

• 3 alma

• 1 narancs

• 3 hagyma

Vegyük ki a pácléből a libát, csepegtessük jól le. A negyedbe vágott almadarabokkal és a héjastul nagy kockákra vágott naranccsal, valamint a kockára vágott hagymával töltsük meg a libát és hústűvel rögzítsük.

Hozzávalók a sütéshez:

• 0.5 l natúr almalé

• 50 g méz

• 50 g sárgabarack dzsem vagy narancslekvár

Tegyük a libát mellével felfelé egy nagyobb sütőtálba és adjunk hozzá 1 litert a pácléből, valamint s fél liter natúr almalevet. 180 fokra előmelegített sütőben 3-3 és fél órát süssük a karácsonyi libát úgy, hogy félóránként locsoljuk meg és fordítsuk is meg. (Szükség esetén öntsünk még hozzá a maradék léből.)

Állítsuk a sütőt 200 fokra és a mézzel elkevert dzsemmel vagy lekvárral kenjünk be a libát, majd süssük készre 10-15 perc alatt.

 

További karácsonyi receptek >>


Forrás: vital
2022. 12. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés