Hozzávalók a páchoz:
• 5 l víz
• 250 g só
• 75 g cukor
• 1 fahéjrúd
• 2 ek őrölt feketebors
• 1 ek koriandermag
• babérlevél
• csokor friss kakukkfű (lehet szárított is)
• 0.5 l száraz vörösbor
• egész liba (4-5 kg)
Adjuk a vízhez a sót, a cukrot, a fűszereket és a fél csokor friss kakukkfüvet, valamint a vörösbort és forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni a páclevet. Mossuk meg a libát, töröljük szárazra és tegyük a pácba 12 óra hosszára. (A libát teljesen fedje be a lé.)
További hozzávalók a liba belsejébe:
• 3 alma
• 1 narancs
• 3 hagyma
Vegyük ki a pácléből a libát, csepegtessük jól le. A negyedbe vágott almadarabokkal és a héjastul nagy kockákra vágott naranccsal, valamint a kockára vágott hagymával töltsük meg a libát és hústűvel rögzítsük.
Hozzávalók a sütéshez:
• 0.5 l natúr almalé
• 50 g méz
• 50 g sárgabarack dzsem vagy narancslekvár
Tegyük a libát mellével felfelé egy nagyobb sütőtálba és adjunk hozzá 1 litert a pácléből, valamint s fél liter natúr almalevet. 180 fokra előmelegített sütőben 3-3 és fél órát süssük a karácsonyi libát úgy, hogy félóránként locsoljuk meg és fordítsuk is meg. (Szükség esetén öntsünk még hozzá a maradék léből.)
Állítsuk a sütőt 200 fokra és a mézzel elkevert dzsemmel vagy lekvárral kenjünk be a libát, majd süssük készre 10-15 perc alatt.
További karácsonyi receptek >>