2024. Július 20. szombat
A duzzanattal járó sérüléseket általában jegelni szokták, ám amerikai kutatók felfedezték, hogy a zúzódások és rándulások esetében a jegelés által kiváltott gyulladáscsökkentő hatás lassíthatja a gyógyulást.

Lan Zhou, az ohiói Clevelandi Klinika ideggyulladásokra szakosodott kutatóközpontjának munkatársa és kollégái állatkísérleteikben egerek egy csoportját genetikailag úgy módosították, hogy azok sérüléskor nem voltak képesek gyulladásos válaszreakciót adni. Az állatoknál, valamint a kontrollcsoportba tartozó, genetikailag nem módosított társaiknál izomsérülést idéztek elő bárium-klorid befecskendezésével.

jegelés, sérülés, gyulladás

Míg a normál egereknél regenerálódott az izom, addig a „génmanipulált” egerek sérülése nem gyógyult meg. Az izomszövetek vizsgálatakor kiderült, hogy a normál egereknél a sérült szövetekben nagy mennyiségben termelődött az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) nevű hormon, ami fokozza az izmokban a fehérjeképződést. Az eredmény azt jelzi, hogy az akut sérülés utáni izomgyulladás alapvetően fontos a szöveti regenerálódáshoz, ezért a gyulladás mérséklését célzó jegelés hátráltathatja a gyógyulást.

Mint Zhou elmondta, a cél az lenne, hogy szöveti gyulladás pozitív hatásait kihasználjuk, negatív hatásait pedig ellenőrzés alatt tartsuk.


Forrás: MTI/Vital
2010. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés