2024. Július 23. kedd
A friss eper igazi vitaminbomba -  Allergiára hajlamos gyerekek és az eper -  Így készüljünk a kóstolóra -  Fura tünetek az epertől
Az eper 10-12 hónapos kortól szerepelhet a kicsi étrendjében, így amennyiben épp ehhez a fontos hozzátáplálási mérföldkőhöz érkeztetek ezekben a hetekben, friss gyümölccsel kínálhatod gyermeked. Sarnyai Tünde gyermek dietetikus, a Gyermekgyógyászati Központ szakembere összefoglalta, hogy mire fontos figyelned az első eperkóstoló alkalmával.

A friss eper igazi vitaminbomba

A hazai eper az időjárás függvényében általában május közepétől kapható. Rendkívül gazdag C-vitamin forrás, de egyéb antioxidánsokban, kalciumban, foszforban és folsavban is gazdag csemege. Mindenképpen érdemes tehát a baba étrendjébe bevezetni, ám ehhez csak ép, alaposan megmosott friss epret szabad használni.

Mikortól ehet a baba is epret?

Sarnyai Tünde felhívta a figyelmet, hogy az eper könnyen romlik, ami nemcsak esztétikailag okoz gondot, hanem a penész megjelenése miatt is. Ha epret vásárolunk, azt a hűtőben egy sorban, nem egymásra halmozva tároljuk és mielőbb használjuk fel. Nem érdemes nagyobb mennyiségben beszerezni, célszerű csak az aznapi adagot tartani otthon.

Allergiára hajlamos gyerekek és az eper

Allergiás hajlamú (atópiás megbetegedés, egyéb allergia, családban előforduló allergia) picik esetében sem javasolt 1 éves kor utánra halasztani a gyakori allergének bevezetését. Sőt, még jobb, ha azokkal a kicsi szervezete az idő alatt találkozik, amíg anyatejet is kap, ezzel ugyanis csökkenteni lehet az allergiás reakció kialakulásának esélyét. Ha azonban a gyermek allergiás valamire, esetleg ekcémás panaszok is jelentkeztek korábban, akkor mindenképpen fontos a gyermekorvossal konzultálni az új ízek bevezetéséről.

Így készüljünk a kóstolóra

Megbízható helyről, friss epret szerezzünk be az első falatokhoz. Az eperszemeket alaposan mossuk meg. Kövessük a hozzátáplálás során megszokott fokozatosság elvét. Egyszerre csak egy új ízt kínáljunk, majd 4-5 napig ne is adjunk egyéb újdonságot. Így biztosan tudni fogjuk, hogy az eper miatt jelentkeznek a tünetek. Az első kóstolóhoz elegendő fél-egy szem epret adnunk. A félrenyelés elkerüléséhez javasolt az epret nem túl apró falatokra vágni. Ha egészben adjuk, akár egyben le is nyelheti a csúszós epret, ami félrenyeléshez vezethet – figyelmeztet Sarnyai Tünde.

Fura tünetek az epertől

Az eper allergizálhat, így a fogyasztása miatt allergiás reakciók jelentkezhetnek. Ezek lehetnek korai és kései reakciók. Rövid idővel, az eper elfogyasztását követően - átlagosan 30 perccel később - előfordulhat az ajkak, az arc és a szemek duzzanata, testszerte viszkető csalánkiütés, görcsös hasi fájdalom és hányás. Órákkal, esetleg napokkal később is jelentkezhetnek allergiás tünetek. Ilyen lehet a hasfájás, hányinger, hányás, reflux vagy bőrtünetek: vörös, viszkető foltok, fokozódó ekcéma.

 

Gyakran előfordul, de nem allergia az ún. periorális dermatitis. Ilyen esetben az eper sav- és illóolajtartalma miatt a kicsi szája körül kipirosodhat. Ezt illatanyag menetes, bőrbarát hidratáló krémek használatával tudjuk kezelni. Ha bármilyen tünet jelentkezik az eper fogyasztása után, feltétlenül jelezzük a gyermekorvosnak. Érdemes lefotózni, mert egy bőrtünet könnyen el is múlhat, mire az orvoshoz értek.

 


Forrás: Gyermekgyógyászati Központ
2023. 05. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés