2024. Július 22. hétfő
Egy virág, amely nemcsak szép, jó is -  A „homok aranya” -  Immunerősítők a piacon!
Tavasszal szó szerint kapunk hideget, meleget, ahogy váltakoznak az időjárási frontok felettünk, miközben a szervezetünk még a téli kimerüléssel küzd: bizony könnyű megfázni, ilyenkor védtelenebbek vagyunk a fertőzésekkel szemben is. A természet csodálatos gazdagságával siet a segítségünkre!

echinacea

Az immunrendszerünk olykor támogatásra szorul: a tél végi kimerültség, levertség, a csökkent stressztűrés, a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség gyengülése jelzi, hogy valamit tennünk kellene. Szerencsére számos olyan természetes lehetőség van, amely ilyenkor igénybe vehető, jótékony hatású gyógynövények, vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával „fegyverezhetjük fel” újra szervezetünk őrző-védő szolgálatát.

Egy virág, amely nemcsak szép, jó is

Az immunrendszer természetes erősítője például a kasvirág (Echinacea) amely fokozza a kórokozók ellen fellépő anyag, az interferon képződését, ily módon véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen. Őshazája Amerika, ahol az indiánok gyógynövényként használták (sebgyógyításra és kígyóméreg ellenszereként). Európába azonban már dísznövényként került, sokan csak a szépségéért kedvelik, és nem is ismerik kedvező hatásait. Gyógynövényként a kilenc fajából leggyakrabban a keskenylevelű és a lángvörös kasvirágot termesztik. Gyökerét vagy az egész növényt használják fel, elsősorban alkoholos kivonat készül belőle, de szárított gyógynövényként, teakeverék összetevőjeként, kenőcsként illetve tabletta készítményként is találkozhatunk vele. Megelőzésre is alkalmas: egy kísérlet során úgy találták, hogy a két hónapon át kasvirágkészítményt fogyasztók körében egyharmaddal kevesebb megfázás fordult elő, mint a placebócsoportnál. A már kialakult fertőzések, megbetegedések esetében pedig azt tapasztalták, hogy a kellemetlen tüneteket enyhítette a kasvirág.

A „homok aranya”

A kasvirágnál talán még kevésbé ismert természetes immunerősítő a homoktövis nevű cserje termése, pedig az Európában is őshonos, hazánkban (leginkább a Kiskunság homokbuckáin) vadon is előfordul. Távol-keleti fajtájából nemesítették ki a gyógyászati célra termesztett fajtaváltozatát. A homoktövis kétlaki cserje, lándzsa alakú hosszúkás levelei, apró, csoportosan álló sárga virágai vannak, bogyós gyümölcse nem nagyobb a zöldborsónál, éretten aranysárga színű. Több mint ezer éve ismert gyógynövény, Ázsia-szerte használták. Jótékony hatását elsősorban az immunvédelem erősítésére, szívproblémákra, fekélybetegségekre, a máj védelmére alkalmazva tapasztalták, de zsíroldó és az anyagcserét támogató hatása miatt testsúlycsökkentő diéták hatékony segítője is lehet. Az immunrendszert kiemelkedően magas (a citromnál is magasabb, száz grammonként 450 mg) C-vitamin tartalma miatt képes hatékonyan védeni és megerősíteni. Az antioxidáns-hatású C-vitaminon kívül béta-karotint és E- és F-vitaminokat, fontos aminosavakat, növényi olajokat is találunk benne. Ásványianyag-tartalma miatt is értékes, hiszen sok kalcium, magnézium és cink van benne. A kozmetikai ipar is számos módon használja. Terméshúsát illetve annak kivonatát, hidegen sajtolt olaját használják elsősorban, de jó tudni azt is, hogy a leveleiből főzött tea is erősítőszer. Gyümölcséből dzsem, zselé, likőr is készülhet.

Immunerősítők a piacon!

Számos gyümölcs és zöldségféléről mondható el, hogy nemcsak tápláló és finom, hanem immunrendszerünk megerősítésére is alkalmas. Nézzünk ezek közül néhányat, amelyeket most minden különösebb utánajárás nélkül, bármelyik piacon vagy zöldségesnél beszerezhetünk! Szezonális gyümölcsnek számítanak ilyenkor a déligyümölcsök, köztük a narancs, a citrom, a grapefruit, a kivi, amelyeknek egyaránt magas a C-vitamintartalma, de fogyasztásával csak kevés cukrot és energiát viszünk be a szervezetünkbe. Ezeket nyersen és gyümölcslének, saláták ízesítéséhez is használhatjuk. Egész évben lehet kapni a sokoldalú sárgarépát, amelynek nemcsak a C-, hanem az A-vitamintartalma is jelentős, és az intenzív ízű, de rendkívül egészséges fokhagymát, amely szintén egy természetes erősítőszer, fertőtlenítő hatásával is segíti a szervezet védelmét a legkülönbözőbb kórokozók elleni harcban. A tavasz közeledtével egyre többször jelenik meg a friss spenót, amelynek haragoszöld leveleit főzeléknek, tésztákra, salátákba használhatjuk. Érdemes, mert magas antioxidánstartalma miatt ez is az immunrendszerünk hasznos erősítője lehet.


Forrás: K. É.
2013. 04. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés