A felmérés során 43 férfit vizsgáltak, akik három különböző, fehérjében gazdag ételt fogyasztottak, amelyek során a főszerepet a bab/borsó, illetve a borjú- és sertéshús kapta. Meglepő módon nem a húsétel volt az, amely jóllakottságérzetet okozott, hanem a hüvelyesek: a résztvevők 12 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak következő étkezésük során.
„Úgy néz, hogy ha fogyni szeretnénk, érdemes több hüvelyest fogyasztani, mivel így hosszabb ideig van teltségérzetünk, tehát csökken a kalóriabevitel. Emellett a hüvelyesekből álló fehérje-gazdag étrendben lényegesen több rost van, mint a disznó- vagy borjúhúsból álló húsételekben” – mondja a kutatást vezető Anne Raben, a Koppenhágai Egyetem munkatársa.
Ezt egye, hogy fiatal maradjon a teste!
Mindez ellentmond azoknak a korábbi kutatásoknak, hogy a több hústól hosszabb ideig van teltségérzetünk, és több fehérje is kerül a szervezetünkbe. Ezzel együtt további kutatásokra van szükség a témában, teszi hozzá a szakember.