2024. Október 14. hétfő
A mértékletes húsfogyasztás segíti az egészség megőrzését – fogalmazta meg véleményét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság az követően tetté közzé állásfoglalását, hogy hétfőn az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) közzétette rákkutató intézetének tanulmányát. Ebben megállapították, hogy  a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is, ahova a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét sorolták.

A Nébih véleménye továbbra is az, hogy a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, a túlzások és egyoldalú diéták kerülése segíti az egészség megőrzését, és ebbe a mértékletes húsfogyasztás is beletartozik. A Nébih előzetesen nem ismerte a WHO állásfoglalását, de tanulmányozza az abban foglaltakat. Úgy vélik, a tanulmányt körültekintően kell értékelni, ugyanis a kockázat mellett a húsfogyasztás jótékony hatásait is figyelembe kell venni.

A tanulmány megjelenését követően a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára  elutasítóbban nyilatkozott, Menczel Lászlóné az MTI-nek  felháborítónak, tudománytalannak nevezte a WHO megállapítását a vörös húsokról. Hangsúlyozta, a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott az elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint jóformán nem tartalmaz, a sertésből előállított termékeknél pedig figyelembe veszik a fogyasztói elvárásokat és betartják az egészséges táplálkozás követelményeit – mondta.


Forrás: MTI
2015. 10. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés