2021. Június 15. kedd
Egy kutatás szerint a brit terapeuták hatoda vallotta be, hogy próbált már segíteni homo- és biszexuális pácienseinek abban, hogy heteroszexuálissá váljanak, noha bizonyítékok vannak rá, hogy az efféle terápiák károsak lehetnek.

Michael King, a londoni University College munkatársa a BioMed Central Psychiatry című szaklapban tette közzé a felmérés eredményét. A megkérdezett 1400 pszichiáter és pszichológus közül King szerint meglepően sok próbálkozott már azzal, hogy terápiával változtassa meg páciense szexuális irányultságát.

homoszexualitás, terapeuta

A terapeuták négy százaléka mondta, hogy megkísérelné az efféle kezelést, ha kérnék, és minden hatodik, a megkérdezettek 17 százaléka legalább egy páciensnél próbálkozott már a "meleg és leszbikus érzések" csökkentésével. King elmondta, hogy ez a megközelítés nagyobb szorongást és zavarodottságot válthat ki.

A homoszexualitás mint mentális betegség kezelése a hetvenes és nyolcvanas években még gyakorlatban volt az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is az úgynevezett "averziós", ellenérzést keltő terápiával - magyarázta King. A véleményváltozást úgy próbálták elérni a kliensnél, hogy homoszexuális fantáziaképeiket elektrosokkal párosították.

King elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet csak 1992-ben törölte a homoszexualitást mentális betegségeket felsoroló listájáról.

A mostani anonim kérdőívben a terapeuták saját vallási meggyőződésükkel, morális szempontokkal vagy a saját nemük iránt vonzódó emberek diszkrimináció miatti szorongásával indokolták páciensük szexuális irányultságának megváltoztatására tett próbálkozásukat.


2009. 03. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés