2024. Július 18. csütörtök

Mit csinál a homeopata orvos?

homeopata, homeopata orvos, homeopátia
1 . oldal
Hogyan választ gyógyszert a homeopata? -  Milyen kérdésekre számíthatunk a homeopata orvostól?
A homeopátia másképp működik, mint a hagyományos orvoslás. Ez önmagában nem újdonság, viszont fontos különbség, hogy ha homeopata orvost készülünk felkeresni, érdemes felkészülnünk gondolatban – saját magunkból.

Ha hagyományos orvost keresünk fel influenzás panaszokkal, a legtöbb esetben inkább bosszúságot okozunk kezelőorvosunknak szószátyárságunkkal, ha elkezdünk arról beszélni, hogy hideg, vagy meleg folyadékot kívánunk, sötét szobában esik jól feküdni, vagy szabad levegőn enyhülnek panaszaink. A homeopata orvos viszont pont ilyen jellegű kérdésekkel fog bombázni minket, ugyanis a homeopátiás szerválasztás hasonlósági szabály szerint történik, azaz a homeopata orvos minden tünetre kíváncsi, ami betegségünket egyedivé teszi.

homeopata orvos, homeopátia, homeopata, orvos

Hogyan választ gyógyszert a homeopata?

Ha hagymát vágunk össze, akkor mindenki által ismert jellemző szem- és orrtünetek jelentkeznek. Azaz ha egy banális nátha kapcsán olyan tüneteket észlelünk, ami hasonlít a „hagymatünetekre”, akkor a homeopata orvos hagymából készült szert javasol. A hagymához (Aleum cepa) hasonlóan közel kétezer szer gyógyszerképe ismert, melyek közül a homeopata orvos lényegtelennek tűnő, azonban homeopátiás szempontból annál fontosabb tünetek alapján választja ki a számunkra legmegfelelőbb szert.

Így az első feladatunk, mielőtt felkeressük a homeopata orvost, hogy alaposabban megfigyeljük magunkat. Mi az, ami ront, mi az ami javít tüneteinken, és mikor jelentkeznek a legintenzívebben panaszaink. Ha azt mondjuk, hogy 'náthás vagyok', a hagyományos orvos számára egyértelmű, hogy mit jelent és mi a teendő; a homeopata orvosnak azonban a nátha bár diagnózis, de számos gyógyszer között kell differenciálni a személyre szabott tünetek alapján.

Ha visszatérő tünetek, krónikus betegség kapcsán keressük fel homeopata orvosunkat, nem elég az aktuális panaszainkból felkészülni, hanem készüljünk fel rá, hogy orvosunk mind mentális, mint fizikális tüneteinkre kíváncsi lesz. A hagyományos orvostól eltérően a homeopata orvos holisztikus szemlélettel nem csak egy szemet, vagy egy fület kezel, hanem az egész embert. Azaz érdemes végiggondolnunk, hogy az aktuális problémánkon kívül milyen panaszaink vannak még, illetve milyen betegségeink voltak korábban, és érdemes általánosságokban is gondolkoznunk – azaz pl. a gyomorfekélyem mindig ősszel szokott előjönni, de ősszel gyakran van hólyaghurutom is. A fentiekből kitűnik, hogy a homeopata orvos „sokkal beszélgetősebb”, a fizikális vizsgálat mellett nagy jelentőssége van, hogy mit mondunk el magunkról és tüneteinkről.

Milyen kérdésekre számíthatunk a homeopata orvostól?

Az alábbiakban összefoglalok néhány gyakrabban feltett kérdést, melyek a homeopata orvos felkeresésekor a személyre szabott szerkeresésnél, alkati szer meghatározása során hangsúlyosan szerepelhet:

• Mi miatt keresi fel a homeopata orvost, milyen tünetei, betegsége van jelenleg, és milyen betegségei voltak korábban? Feltétlen vigye magával orvosi leleteit is, hogy át tudja nézni a homeopata kolléga. Tünetei mire romlanak, vagy javulnak? Pontos leírás fájdalom esetén a fájdalom jellegéről, kisugárzásáról, napszaki változásáról. Gondolja végig, hogy betegsége kiváltásában esetlegesen milyen fizikai, illetve lelki tényező játszhatott szerepet.

• Milyen betegségek fordultak elő a családban?

• Vannak-e emésztési panaszai (pl. székrekedés, gyomorsav-visszaáramlás, bizonyos ételek utáni panaszok, puffadás)?

• Menstruációs ciklussal kapcsolatos problémák és kísérőtünetek.

• Bőrproblémák (pl. ekcéma, szemölcs, herpesz, afta).

• Van-e aranyere, visszere?

• Szokott e fájni a feje, és ha igen, mik a fejfájás pontos jellemzői?

• Vannak-e ízületi panaszai?

• Allergiás-e valamire, és ha igen, milyen tünetekkel jár az allergia?

• Milyen ételt szeret, és mi az, amitől undorodik?

• Hogy alszik, vannak-e visszatérő álmai?

• Gondolja végig, hogy mi miatt szeretik Önt az emberek (3 jó tulajdonság), és mi az, amin változtatni szeretne.

• Mi a hobbija?

A fenti kérdéseken kívül persze még számos kérdés fel fog merülni. Azaz a homeopata orvosnál nem csak a betegsége, hanem Ön is fontos. A homeopátia nem lóverseny, így egy homeopátiás vizit akár másfél órás is lehet. A cél pedig, akár a hagyományos orvoslásban, a teljes gyógyulás. Ahogy Hahnemann, a homeopátia atyja fogalmazott: „A gyógyítás legmagasabb ideálja a gyors, enyhe, tartós egészség helyreállítása vagy a betegség kiküszöbölése, megszüntetése teljes terjedelmében, mégpedig a legrövidebb, legmegbízhatóbb, következményekkel nem járó módon és áttekinthető alapon.”


Szerző: dr. Farkas Orsolya

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés