2025. Június 04. szerda
Kollagén típusok – melyiket válasszuk? -  Ételek, amelyek sok kollagént tartalmaznak -  Hogyan tudjuk fokozni szervezetünk kollagéntermelő képességét?
A kollagénről egyre gyakrabban hallunk, ha az egészségmegőrzésről, szép bőrről vagy az ízületek védelméről van szó. Nem véletlenül, hiszen a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely létfontosságú szerepet tölt be a csontok, bőr, izmok, ízületek, a köröm és a haj egészségének megőrzésében. De mi is pontosan a kollagén, milyen típusai vannak, és hogyan tudjuk támogatni szervezetünk kollagéntermelését?
A kollagén egy rostos fehérje, amely a kötőszövetek fő alkotóeleme. Ez a fehérje biztosítja a bőr rugalmasságát, az ízületek mozgékonyságát és a csontok szilárdságát. A kor előrehaladtával – már 25 éves kortól – a szervezet kollagéntermelése fokozatosan csökken, ami a bőr megereszkedéséhez, ráncok kialakulásához, ízületi fájdalmakhoz vezethet.

Kollagén típusok – melyiket válasszuk?

Sokan nem tudják, de a kollagén nem egyetlen, egységes anyag – valójában egész fehérjecsaládról van szó. A tudomány több mint 20 féle kollagéntípust azonosított, ezek közül azonban öt – különösen az I-től az V-ös típusig – kiemelt szerepet tölt be a szervezetben:

I-es típusú kollagén: a leggyakoribb típus, a bőr, ínak, csontok és fogak fő alkotója. Ez felel a fogak feszességéért és a csontok erejéért.

II-es típusú kollagén: a porcok fő alkotóeleme, ezért rendkívül fontos az ízületek egészségének megőrzésében.

III-as típusú kollagén: Az izmok és az érfalak rugalmasságáért felel.

IV-es típusú kollagén: A belső szervekben található meg.

V-ös típusú kollagén: Placentában, hajban van jelen.

A kollagének működésükben és előfordulási helyükben is különböznek, ezért nem mindegy, hogy milyen típusú kollagén bevitelével támogatjuk szervezetünket, különösen akkor, ha célzottan szeretnénk elősegíteni például a bőr szépségét vagy az ízületek egészségét. Több módon is tudjuk szervezetünk kollagéntartalmát növelni. Egyrészt ehetünk kollagénben gazdag ételeket és szedhetünk kollagén tartalmú étrendkiegészítőket is, másrészt fokozhatjuk szervezetünk kollagéntermelő képességét különböző módokon.

Ételek, amelyek sok kollagént tartalmaznak

ár a kollagén természetes formában is megtalálható bizonyos ételekben, modern étrendünk sajnos kevés ilyen forrást tartalmaz. Íme néhány élelmiszer, amely magas kollagéntartalommal bír:

Csontleves

Tőkehal

Kocsonya

Tojás

Érdemes ezeket beépíteni az étrendünkbe.

Hogyan tudjuk fokozni szervezetünk kollagéntermelő képességét?

A szervezetünknek többféle tápanyagra van szüksége, hogy hatékonyan elő tudja állítani a kollagént:

Cink – megtalálható például a tökmagban, hüvelyesekben

C-vitamin – nélkülözhetetlen a kollagén előállításához, citrusfélékben, brokkoliban is megtalálható

Szilícium – segíti az I-es típusú kollagén képződését

Célszerű támogatni kollagéntermelésünket a fenti mikrotápanyagok célzott bevitelével.
Forrás: vital.hu
2025. 06. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés